latinica  ћирилица
16/05/2014 |  09:42 | Аутор: РТРС

ФБиХ: Најкритичније у Маглају

У Маглају и даље критично, ријека Босна је у опадању, а јутрос спасено 10 ватрогасаца.
Поплаве у ФБиХ - Фото: klix.ba
Поплаве у ФБиХФото: klix.ba

На подручју Тузла регистровано је 150 активних клизишта, а најтежа ситуација је у насељима Машинац, Мосник, Црвене Њиве, Шљивица и Бадре гдје је угрожено 50 стамбених објеката. Према подацима Цивилне заштите клизишта су угрозила или срушила 12 објеката. Огромно клизиште је већ почело носити и урушавати стамбене објекте у правцу тузланске касарне. Становништво из улице Бадре је евакуисано. Домаћинства у Тузли од синоћ су без воде, јер станица Ступари није у функцији, а прекинута је и производња воде у фабрици на Церику. Тузла је у саобраћајној блокади, јер ни један магистрални правац није у функцији, а из Тузле се, према посљедњим информацијама, може доћи само до Калесије.

Ситуација у Маглају и даље је изузетно тешка. Јуче, синоћ и јутрос спасен је већи број људи, али и даље је велики број оних који се налазе у својим поплављеним кућама. Спасилачке екипе настоје да извуку раднике из фабрике Натрон гдје се још налази око четрдесетак људи, а нешто прије девет сати је из те фабрике извучено 10 ватрогасаца. Према јутрошњем мјерењу водостај ријеке Босне у Маглају је у опадању за око метар.

Центар Травника је и јутрос под водом, поплављени су пословни и стамбени објекти, бројни аутомобили, а грађанима су у борби са воденом стихијом помажу припадници Цивилне заштите. Настава у школама је прекинута, а мјештани су узнемирени јер киша и даље пада. Тешко је и на подручју Турбета.

Водостаји ријека у Кантону Сарајево су у благом опадању. Водостај Миљацке је 164 центиметра, а то је испод квоте ванредне одбране, висина Босне у Рељеву је 389 центиметара. Што се тиче поплављених подручја и клизишта у Вогошћи од синоћ је стање непромијењено, речено је у Цивилној заштити. Јуче је у клизиште у Подгају општина Вогошћа затрпано осам кућа, при чему је повријеђено пет особа.