latinica  ћирилица
16/05/2014 |  21:09 | Аутор: РТРС

Алармантно стање у Бијељини

Ситуација у Бијељини је критична.

23:15

"Нисам изјавио да је пукао насип и то није истина", изјавио је за РТРС градоначелник Бијељине Мићо Мићић.
"Нема струје, нема воде и све је потопљено, али се боримо да се не потопи још 5.000 домаћинстава", изјавио је Мићић.

23:10

Кризни штаб Владе РС затражио хитну информацију од градоначелника Бијељине Миће Мићића о стању насипа у Бијељини. "Насип функционише и нема велике евакуације становништва", саопштено је из Кризног штаба

22:40

Новинарка РТРС-а Зорица Цвјетковић рекла је у телефонском укључењу за Отворени програм РТРС-а да информација о евакуацији у Бијељини није тачна него да је у случају пробијања насипа могућа евакуација 5.000 угрожених из мјесне заједнице Батковић.

21:41

У Бијељини ће ускоро почети велика евакуација грађана. Процјењује се да ће број евакуисаних бити већи од 5.000, потврдио је за Ал Џазиру градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

Рекао је како ријека Сава пробија главни насип, те угрожава велики број насеља.

21:30

"Према информацијама које добијам са терена, врше се евакуације тамо гдје је то најприоритетније, изјавио је вечерас за бх. новинску агенцију Патриа Никола Шпирић, замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ и министар финансија.

''Тамо су велики дијелови града већ поплављени, а очекује се плавни вал на Сави. Критично важно је да насип издржи. Незахвално је било шта говорити у овом тренутку'', каже Шпирић.

Према његовим ријечима, неколико хиљада домаћинстава је поплављено не рачунајући сам град Бијељину.

''Ми у Савјету министара БиХ пратимо ситуацију у сталном смо контакту. Два хеликоптера из Словеније су већ на путу према БиХ и оперативни центар Министарства сигурности ће их одмах упутити тамо гдје је напотребније, то је та регионална солидарност'', каже Шпирић за НАП.

21:10

Пред Грађанима Бијељине и Семберије је још једна бесана ноћ. Поподне је поново почела да пада киша, а кроз центар града пролази јака водена матица висине око једног метра.
Бијељина је без струје и сви путни правци према Тузли, Београду, Зворнику и Брчком су у прекиду.

Упркос надљудским напорима, ријека Дрина није заустављена ни преусмјерена на устави код Орловог поља и тренутно се у Бијељини понавља катастрофална поплава из 2010. године, рекао је градоначелник Мићо Мићић.

Према његовим ријечима, снагом три Дрине - са протоком од 3.000 метара кубних у секунди, вода се разлијева преко насеља Амајлије и Попови и прилази до Етно-села "Станишићи" и насеља Нови Дворови и Дворови.

Канал Дашница пропушта на два мјеста у близини зграде Центра јавне безбједности, гдје становништво врећама пијеска запречава ширење воде ка центру града.

Мићић каже да је ситуација врло тешка јер, осим Дрине, овај пут граду пријете и све унутрашње воде, четири набујале рјечице и канал кроз који сада, практично, тече подмајевичка рјечица Јања и дио Дрине која је срушила мост иза уставе и прелива се ка граду.

Поплављено је већ 25 села и 4.000 кућа, а на удару воде је хиљаде домаћинстава уз канал који протиче кроз центар града.

Поплаве у Бијељини (фото: Мирослав Мики Благојевић / Facebook)

Поплаве у Бијељини (фото: Мирослав Мики Благојевић / Facebook)

Поплаве у Бијељини (фото: Мирослав Мики Благојевић / Facebook)

Поплаве у Бијељини (фото: Мирослав Мики Благојевић / Facebook)

Поплаве у Бијељини (фото: Мирослав Мики Благојевић / Facebook)