latinica  ћирилица
20/05/2014 |  16:00 | Аутор: Блиц

Петнаестогодишњак награђен за софтвер који детектује рак дојке

"Свијету је потребно више научника, иноватора и предузетника да створе нова радна мјеста, поспијеше економски развој и дају одговоре на хитне глобалне изазове"

На овогодишњем Међународном сајму науке и технике компаније Интел у Лос Анђелесу, програму Друштва за науку и јавност, Нејтан Хан, петнаестогодишњак из Бостона освојио је прво мјесто за развој софтвера који детектује мутације гена који доводе до појаве рака дојке.

Користећ́и податке из јавно доступних база података, Хан је детаљно прегледао карактеристике вишеструких мутација у БРЦА1 гену који је задужен за спречавање појаве тумора у циљу "да научи свој софтвер да разликује мутације које доводе до појаве болести, од оних који не доводе. Његов алат испољава 81 одсто тачности и може бити коришћен за прецизније идентификовање могућности појаве рака. Њему је уручена Гордон Е. Мур награда вриједна 75.000 долара, која носи име кооснивача и научника компаније Интел.

Ленард Клинворт, петнаестогодишњак из Њемачке освојио је једну од двије награде Интел Фондације у вриједности од 50.000 долара. Клеинворт је развио нови математички алат намијењен смарт телефонима и таблетима који омогућава нове способности ових уређаја за које су раније били неопходни софистицирани и скупи рачунарски алати. Његова апликација омогућава корисницима да ручно цртају криве, линије и геометријска тијела на екрану осјетљивом на додир и да гледају како их систем рендерује у облике и једначине који затим могу бити коришћене по жељи.