latinica  ћирилица
21/05/2014 |  14:19 | Аутор: Russia Today

Руски гас оде Кинезима

Након 10 година преговора, руски Газпром и кинеска ЦНПЦ коначно су потписали историјски споразум о испоруци гаса који ће омогућити најбрже растућој свјетској економији да природним гасом држи корак за наредних 30 година.
Владимир Путин и Кси Ђинпинг славе "гасни посао вијека" између Русије и Кине - Фото: RT
Владимир Путин и Кси Ђинпинг славе "гасни посао вијека" између Русије и КинеФото: RT

Укупна вриједност уговора је 400 милијарди долара, изјавио је извршни директор Газпрома Алексеј Милер. Међутим, цијена гаса је како је наведено у документу, остала "комерцијална тајна".

Под претпоставком да укупна цијена уговора укључује само трошкове испоруке руског гаса, затим 400 милијарди долара, цијена значи да Кина платити око 350 долара по 1.000 кубних метара. Испорука ће бити везана за цијене нафте на тржишту, рекао је Путин у Шангају.

Инфраструктура инвестиција са обје стране ће бити већа од 70 милијарди долара, а представљаће највећи свјетски грађевински пројекат, у који ће Русија уложити 55 милијарди, Кина 22 милијарде долара. То је највећи уговор Газпрома до сада.

Русија ће снабдијевати Кину са 38 милијарди кубних метара гаса годишње преко источног Сибира. "Повер" цјевовод прелази територију Сибира и досеже до сјеверних кинеских региона. 

Меморандум о разумијевању је потписан у присуству руског и кинеског предсједника Владимира Путина и Кси Ђинпинга, током другог дана Путинове дводневне државне посјете Шангају.