latinica  ћирилица
11/06/2014 |  09:27 | Аутор: ТАНЈУГ

У Србији 73.028 пацијената чека операцију- неки и више година!

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да се тренутно 73.028 пацијената налази на листи чекања у 47 здравствених установа, и поручио да је разлог за толико чекање и што многи љекари не раде довољно.
Хиругија - Фото: илустрација
ХиругијаФото: илустрација

Према ријечима министра, љекарима ће ускоро бити уведене двије смјене, прије и послије подне, и то уз већу контролу.
 Лончар је навео да највише људи чека на операцију катаракте, 28.764 и то у 25 здравствених установа, док на операцију кука и кољена чека 19.355 пацијената у 39 установа.
 Он је рекао да за многе од операција нису потребни ни нови кадрови, нити операционе сале, већ је само потребно да се више ради.
 "Апсолутно се не ради довољно и нису искоришћени довољно капацитети и није добра организација. Може да се ради и у другој смјени", навео је Лончар и додао да је ово извор корупције и постоји, како каже, озбиљна сумња да се то и ради.
 Према његовим речима, у Србији има укупно 211 офталмолога, а њих 120 оперише. Ипак, каже, просечан број операција у њиховој области је 120, односно 12 операција мјесечно.
 Када је реч о ортопедији, министар је навео да има 340 ортопеда који ураде годишње 306 операција, а то је 17 операција кука годишње по једном љекару.
 "Према подацима од 5. маја, у Клиничком центру Крагујевац на операцију кољена чека се 1.062 дана, а кука 838 дана", прецизирао је Лончар.
 Упитан шта ће предузети по том питању, министар је одговориом да прво мора да се уради оно што је изводљиво, са капацитетима који постоје. "Повећаћемо број радних сати, увешћемо обавезу да се ради прије и послије подне. Такође, морало би да се види гдје фали минимално од опреме да би све функционисало, негдје шта недостаје од кадра да систем функционише. Мора да се уведе јача контрола, а свако мора да стоји иза онога што ради", поручио је Лончар.
 Министар здравља је рекао да су подаци везано за листе чекања поражавајући, а најављене мјере су само један дио који мора да се уради.
 "Направиће се план како ово да се ријеши. Неки планови већ постоје, а у њихово креирање су укључени сви људи за које мислимо да могу да помогну, а нису претјерано учествовали да до овога дође", наводи Лончар.
 Говорећи о лијечењу пацијената у иностранству новцем од смс порука и сличних хуманитарних акција, министар је подсјетио да је најављено оснивање јавно-приватног фонда који би финансирао такве интервенције. 
 Он је рекао да није био моменат да се са тим крене, подсјетивши да су нам се десиле поплаве, али је, каже, завршена правна процедура.
 "То је онај новац који неће ићи у спортске клубове и оно што ће бити приватизовано. Телеком ће бити тај гарант сигурности фонда, а учествоваће наша најзвучнија имена из области које се буду појављивале у ретким болестима", рекао је Лончар.
 Лончар је рекао и да ће до 1. јануара сљедеће године "гама нож" бити инсталиран и кренути да ради са обученим екипама. Према његовим ријечима, у наредне двије недјеље ће бити уплаћена прва рата, а највећи трошак ће, према његовим ријечима, поднијети Контрола лета.