latinica  ћирилица
16/07/2014 |  15:21 | Аутор: Б92

Зашто вас комарци толико "воле"?

Комарци су веома избирљива створења; зато и не чуди што неке људе као да не виде, а друге остављају прекривене убодима.

Истина је да нико није имун. Прије више од 30 година научници су открили да је угљен диоксид који издишемо један од главних "трагова" по којима нас комарци прате. Они лете ка вишој концентрацији ЦО2, дакле, према групама људи, а затим користе вид и чуло мириса како би одабрали мету.

Зашто неки остају поштеђени, а други проводе и по неколико дана чешући се, још се не зна са сигурношћу, али су у више студија откривени неки "мамци" који вас чине покретним магнетом за комарце.

Високи сте

Пошто сте високи, производите више угљен диоксида и више тјелесне топлоте који су природно привлачни комарцима. Одрасли у групи зато обично добијају више убода у односу на дјецу, а мушкарци више од жена.

Редовно вјежбате

Током вјежбања тијело производи хемикалију млијечну киселину која се отпушта кроз знојне жљезде на кожи. Једна њемачка студија потврдила је да млијечна киселина привлачи комарце.

Ноге вам непријатно миришу

Једна студија објављена у журналу Плос Оне показала је да су особе на чијим стопалима живи више бактерија, привлачније комарцима. Иста бактерија налази се и у лимбуршком сиру, а због њене ефикасности у привлачењу комараца, научници користе сир како би их ухватили у замке.

Носите парфем

Комарци сисају нектар из цвијећа, па их привлаче сви цвјетни мириси.

Имате генетску предиспозицију

Студија објављена у журналу " Infections, Genetics, and Evolution" показала је да особе са одређеним ХЛА геном имају веће шансе да буду привлачне комарцима.

Пијете пиво

Само једна мала флаша пива довољна је да вас учини мамцем за комарце. То је открила студија објављена у " Јоурнал Journal of the American Mosquito Association", али још није утврђено зашто.

Имате нулту крвну групу

Неколико студија, укључујући и недавну објављену у журналу "Експериментална паразитологија" показало је да особе са нултом крвном групом имају веће шансе да постану "вечера" за комарце. Међутим, неки стручњаци сматрају да је за такве резултате одговорно погрешно праћење статистичких података.