latinica  ћирилица
18/07/2014 |  08:46 | Аутор: РТРС

На прелазима према мору појачан саобраћај

На путевима кроз Републику Српску јутрос се саобраћа несметано, без посебних ограничења, а појачана фреквенција возила у поподневним сатима очекује се према граничним прелазима на југу, саопштено је из републичког Ауто-мото савеза.

Из АМС возачима препоручују да умјесто овог прелаза према дубровачком подручју могу користити друге прелазе Чепикуће /Равно-Слано/ или Иваница /Требиње-Дубровник/.

За оне који путују ка Макарској ривијери и сјеверније, из АМС препоручују граничне прелазе Бијача, Црвени Грм, Горица или Ораховље.

На граничном прелазу Дољани јутрос се на излазу из БиХ чека до пола сата.

Кроз кањон Тијесно на дионици магистралног пута Карановац-Црна Ријека због одржавања Европског првенства за јуниор у кајаку и кануу на дивљим водама сутра и у недјељу биће обустављен саобраћај за сва возила осим за аутобусе јавног приградског превоза на подручју Бањалуке.

Саобраћај ће сутра бити обустављен од 9.00 до 18.00 часова, а у недјељу, 20. јула, 9.00 до 16.00 часова.

Дионица магистралног пута Добро Поље-Миљевина и даље је непроходна због већег одрона и опасности од даљег обрушавања на коловоз.

Путничка возила могу користити регионални макадамски пут Добро Поље–Јажићи–Јелашица-Миљевина, док остала возила користе магистрални пут преко Рогатице и Горажда.

Једном траком саобраћа се на магистралним путевима Клашнице-Прњавор у Чардачанима, Шепак-Хан Поглед и Билећа-Гацко, локалитет Степен, те на регионалним путним правцима Коњевић Поље-Факовићи-Скелани, Тишча-Цапарде, Љубовијски мост-Дрињача, Братунац-Факовићи, Загон-Јасик и Укрина–Горњи Вијака.

Због реконструкције моста преко ријеке Драгочајке у Залужанима до 27. јула потпуно је обустављен саобраћај на регионалном путу Бањалука-Клашнице, дионица Дервиши-Клашнице. За вријеме обуставе саобраћај се преусмјерава на магистрални пут Бањалука-Клашнице.

Саобраћај је обустављен на регионалним путевима Лопаре-Горња Тузла, у мјесту Веселиновац и Подградци-Мраковица на дионици која од Градишке води према Козари.

У мјесту Јакуповци, на аутопуту Клашнице-Градишка, саобраћа се једном коловозном траком због извођења радова на систему наплате путарине. Радови трају до 31. јула.

Из АМС моле возаче да на овој локацији возе опрезније и поштују постављену саобраћајну сигнализацију.

До повремених получаснових обустава саобраћаја долази на магистралном путу Вукосавље-Каруше /граница Републике Српске и ФБиХ/, на дионицама Шешлије-Јоховац и Јоховац-Руданка, због изласка грађевинских машина и возила ангажованих на изградњи аутопута Бањалука-Добој.

У прњаворском мјесту Вијака због изградњи аутопута Бањалука-Добој измијењен је режим одвијања саобраћаја на регионалном путу Србац-Криж /граница Републике Српске и ФБиХ/. Предвиђено је да радови трају до 15. августа.

Возилима чија укупна маса прелази пет тона, а висина три и по метра забрањен је саобраћај преко моста у Драгаловцима, на дионици регионалног пута Горња Вијака два-Разбој, а теретним возилима изнад 12 тона на магистралном путу Брод на Дрини-Шћепан Поље.

Возаче који јутрос путују кроз Федерацију БиХ, из АМС упозоравају на јутарњу маглу у котлинама и уз ријечне, као и на одроне на дионицама кроз усјеке.

На дионицама гдје се изводе санациони радови обавезно је поштивање постављене сигнализације: Љубушки-Груде, Тузла-Шићки Брод, Кисељак-Бусовача, Босанско Грахово-Ливно, Сарајево-Олово, као и дионицу аутопута Подлугови-Јошаница.

Деминирање се врши на дионици магистралног пута Ливно-Гламоч, у насељу Коричине, гдје свакодневно 8.00 до 14.00 часова долази до повремених краћих обустава саобраћаја.

На дионицама магистралних путева Симин Хан-Калесија, у мјесту Бабајићи, и Тузла-Бијељина, у мјесту Сељубље, обустављен је саобраћај за теретна возила чија маса прелази три и по тоне, а на дионици магистралног пута Маглај-Добој, у насељу Косова, саобраћа се наизмјенично-једном траком.

На регионалном путу Олово-Рибница на снази је забрана саобраћаја за возила масе веће од 12 тона.

Из АМС напомињу да ће се данас у кругу Ауто-мото друштва "Крајина" у Бањалуци налазити покретни технички преглед, те позивају грађане да од 9.00 до 14.00 часова дођу и преконтролишу возило.

Превентивна акција "Да ли возите технички исправно возило - провјерите" траје још данас, а њен циљ је да се повећањем кориштења технички исправних возила повећа ниво безбједности саобраћаја на путевима у Републици Српској.