latinica  ћирилица
18/07/2014 |  08:53 | Аутор: РТРС

ПУРС: Данас списак дужника доприноса, не и плата

Пореска управа РС објавиће данас на свом сајту списак свих пореских обвезника који нису измирили порезе и доприносе на плате, потврдио је Иван Вучковић, портпарол те институције

Тиме је Пореска управа РС експресно испунила дио захтјева Савеза синдиката РС, који је затражио да буде објављена "листа срама", на којој ће се наћи они послодавци који, поред доприноса, не исплаћују ни зарађене плате.

Ипак, када је ријеч о послодавцима који не исплаћују плате, потврдила је за РТРС директорка Пореске управе РС Зора Видовић, на тај списак ће синдикалци још морати да причекају, будући да се ради о обимном послу, који захтијева укључивање више институција.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката РС, каже да нису изненађени тиме што је одмах по њиховом захтјеву реаговала Пореска управа РС.

"Оно на чему ми инсистирамо јесте тачност и брзина података и не видимо ништа трагично у томе да имена оних људи који се баве бизнисом, а не поштују законе, буду доступна јавности", казала је Мишићева.

Упитана да прокоментарише то што списак послодаваца који касне са исплатама плата засад ипак неће бити објављен, она каже да је њихово да указују на проблеме и траже од институција да раде свој посао.

"Управо смо то урадили. Имали смо ту подршку ваше медијске куће и то нам је врло драго, јер се ради о општој ствари. Наравно, инсистирамо на томе да у најкраћем могућем року буду познати подаци", каже Мишићева.

Синдикалци су у свом захтјеву упућеном Зори Видовић, директорки Пореске управе РС, поручили да треба да објави "листу послодаваца који пљачкају раднике и државу", за шта наводе низ аргумената.

"Листу треба да објавите у овом тренутку када Фонд здравственог осигурања РС и Фонд за пензијско и инвалидско осигурање РС грцају у дуговима, а њихови корисници пате због немогућности остваривања зарађених права", навела је, између осталог, Мишићева у допису Пореској управи РС, те је додала да има и послодаваца који се богате не поштујући и не спроводећи донесене законе у РС.

Иначе, послодавци сматрају да у објављивању "листе срама" нема ништа спорно, али и истичу да постоје они привредници који нису у могућности да исплате плате и доприносе за своје раднике.

"Постоје од стране Савеза синдиката РС политизација, односно изналажење било каквог разлога да се нападну послодавци, што не доноси ништа добро клими општег разумијевања", казали су из Уније удружења послодаваца РС.