latinica  ћирилица
18/07/2014 |  11:15 | Аутор: Агенције

Фолксваген жели да преузме Фијат?

Њемачки аутомобилски концерн "Фолксваген" заинтересован је да преузме италијанског конкурента "Фијат".
 - Фото: Screenshot
Фото: Screenshot

Позивајући се на неименоване изворе блиске "Фолксвагену", њемачки "Менаџер магазин" наводи да су преговори још далеко од евентуалног договора о цијени.

Власници "Фијата" наводно желе да усмјере пажњу на произвођача спортских аутомобила "Ферари", а да тржиште класичних аутомобила скоро напусте, што је пробудило интересовање "Фолксвагена".

Уколико би дошло до те аквизиције, настала би огромна глобална компанија. "Фијат" је почетком ове године стекао пуну контролу над америчким "Крајслером" и тиме постао седми по величини произвођач аутомобила на свијету. Групација "Фолксваген" је највећи европски произвођач аутомобила, а у првих шест мјесеци ове године је потиснула амерички "Џенерал моторс" са другог мјеста у свијету по продаји возила иза јапанске "Тојоте".

"Фијат" је "Фолксвагену" интересантан највише због америчког тржишта. Њемачки концерн има велики проблем да оствари успјешну продају на америчком тржишту, а његови челници се надају да би преузимање "Крајслера" помогло "Фолксвагену" да ријеши проблеме са којима се суочава у Сјеверној Америци.

Представници "Фолксвагена" и "Фијата" одбили су да коментаришу информације у вези са могућим преузимањем италијанске компаније.

Вијести о могућем преузимању "Фијата" долазе у тренутку када се тржиште аутомобила убрзано опоравља од кризе. Асоцијација европских произвођача аутомобила објавила је да је број новорегистрованих аутомобила у Европској унији порастао у јуну десети узастопни мјесец. Продаја нових аутомобила увећана је прошлог мјесеца за 4,5 одсто на 1,2 милиона возила, али је то још низак ниво и представља најлошији јунски учинак од 2003. године. Потражња за новим аутомобилима, која представља једно од кључних мјерила здравља развијених економија, порасла је у Европи за 6,5 одсто у првих шест мјесеци ове, у поређењу са истим периодом прошле године.