latinica  ћирилица
18/07/2014 |  12:13 | Аутор: РТРС

Скупштина Србије усвојила законе о раду и ПИО

Скупштина Србије изгласала је измјене Закона о раду и измјене и допуне Закона о пензијско-инвалидском осигурању

Измјене Закона о раду предвиђају право на накнаду по основу минулог рада од 0,4 одсто по години рада код актуелног послодавца.

Накнада због отказа добијеног као технолошки вишак износиће минимум збир трећине зараде запосленог за сваку навршену годину рада код актуелног послодавца.

Отпремнина због одласка у пензију износиће двије просјечне плате запосленог, а не три као до сада, запослени ће имати право на накнаду за ноћни рад од 26 одсто, али не и за смјенски рад.

Измјене Закона предивђају и да радни однос на одређено вријеме може да траје двије године, умјесто као до сада годину, као и да запослени право на коришћење годишњег одмора добија послије мјесец дана непрекидног рада, а не, као до сада, послије шест мјесеци.

Нова рјешења предвиђају и губљење права на накнаду за неискоришћен годишњи одмор, изузев ако запослени добије отказ.

Убудуће ће запослени имати мањи број дана плаћеног одсуства, умјесто седам сада ће добијати пет за вјенчање, порођај супруге, тешке болести чланова породице или њихову смрт, а за добровољно давање крви два слободна дана.


Током годишњег одмора запослени има право на основну зараду увећану за минули рад током тог мјесеца, а не као до сада на просјек своје зараде из претходна три мјесеца. Имаће и право на 60 одсто основне зараде увећане за минули рад, а не као до сада на просјек своје зараде из претходна три мјесеца.

Када је ријеч о измјенама Закона о ПИО, оне предвиђају, поред осталог, да се од јануара 2015. на сваких шест мјесеци повећава старосна граница за одлазак жена у пензију, како би 2032. она била 65. година и изједначила са условима за мушкарце. Минималан стаж је 15 година.

Пријевремену старосну пензију могу да користе сви који имају 40 година стажа, од 2023. у пријевремену пензију могу да оду мушкарци стари 60 година и жене са 59,6 година. 

За недостајуће године живота плаћаће се пенали 0,34 одсто мјесечно. Пензија по том основу може да се умањи максимално 20,4 одсто.

Жена која је родила једно дијете има право на додатних шест мјесеци стажа, а са двоје деце - годину, док ће жена која је родила троје дјеце и више имати право на додатни стаж од двије године.  

Посланици опозиције оцијенили су да је Закон о раду "катастрофалан", истакавши да неће повећати запосленост и омогућити нове инвестиције.