latinica  ћирилица
18/07/2014 |  16:34 | Аутор: Агенције

У малезијском авиону погинули водећи свјетски стручњаци за АИДС

Међу путницима малезијског авиона срушеног изнад Украјине био је и утицајни холандски стручњак за АИДС Јоеп Ланге, а заједно с њим на 20. Међународну конференцију о АИДС-а путовали су и бројни други научници који су се налазили у истом авиону, извијестио је Лангеов аустралијски колега Дејвид Купер.

Научници су били на путу према Мелбурну у Аустралији гдје овог викенда почиње Међународна АИДС конференција. На авион према Мелбурну требало је да пресједну у Куала Лумпуру.

Ланге, професор на Академском медицинском центру Универзитета у Амстердаму и бивши предсједник Међународног удружења за лијечење АИДС-а, живот је посветио истраживању вируса ХИВ-а. Од 1983. године, кад је започео с истраживањем вируса и развијањем различитих третмана, остварио је значајан допринос на том подручју.Провео је више од 30 година у истраживању и борби против ширења ХИВ-а и сузбијања ове неизљечиве болести, а био је познат по заговарању што јефтинијег приступа лијечењу у сиромашним земљама.

Први је започео рад на развоју прве приступачне комбинације терапије у лијечењу ХИВ-а и коришћења једноставних антиретровиралних лијекова у спречавању преноса ХИВ-а с мајки на њихову новорођенчад у сиромашним земљама.

Идентитет четири путника још није утврђен

Малезијска авио-компанија саопштила је данас да је утврђена националност већине настрадалих у паду авиона МХ17, док идентитет четири од укупно 298 путника и чланова посаде није утврђен.
У авиону је било 189 Холанђана, 29 Малезијаца, 27 Аустралијанаца, 12 Индонежана, девет Британаца, четири Нијемца, четири Белгијанца, три Филипинца, један Канађанин и један Новозеланђанин, док за четири особе националност није утврђена, рекао је директор компаније за Европу Хиб Гортер.

"Тренутно смо у процесу верификовања посмртних остатака који ће трајати највише два сата", додао је он, пренио је Ројтерс.
Гортер је на конференцији за штампу, такође, рекао да је авион летио нормално прије пада.
"Летјелица је произведена 1997. године и била је 17 година у погону... сви комуникациони системи у авиону су функционисали", навео је он.
Контакт са авионом је, према његовим ријечима, изгубљен у 16.15 по средњеевропском времену.
Компанија намјерава да одведе чланове породице на мјесто несреће, али се та могућност још увијек испитује, додао је он.
Малезијен ерлајнс ће, како је најавио, платити 5.000 долара по путнику рођацима за њихове трошкове док чекају вијести у хотелу у Амстердаму.

И у терористичком нападу на Пан Амов авион погинуо водећи стручњак за ХИВ

Бизарна случајност је да је и 1988. године такође један велики научник и истраживач ХИВ-а погинуо у нападу на авион. Ирвинг Сигал, молекуларни биолог који је помогао развој лијекове за ублажавање посљедица заразе ХИВ-ом, страдао је у експлозији бомбе подметнуте на Пан Амов авион који је срушен код Локербија као освета за америчко рушење иранског путничког авиона у Персијском заливу.