latinica  ћирилица
18/07/2014 |  19:56 | Аутор: РТРС

Разријешена мистерија огромне рупе у сјеверном Сибиру

Огромни 80 метара широки кратер који се одједном појавио на полуострву Јамал на сјеверу Сибира збунио је руске научнике. Неки су сматрали да је ову рупу, у области чији локални назив значи "Крај свијета", изазвао пад метеора, али се сада појавило другачије објашњење.

Руски научници сада вјерују да је кратер настао као посљедица раста температуре ун региону, а не удара небеског тијела.

Андреј Плеханов, виши истраживач Центра за научна истраживања Арктика каже да је мистериозна рупа у области богатој гасом највјероватније резултат нагомиланог притиска под земљом.

Плеханов је у сриједу боравио на полуострву које задире у воде Акрктичког океана како би проучио настанак кратера. Огромно полусотрво Јамал је главно руско подручје за експлоатацију природног гаса намијењеног тржишту у Европи. По његовим ријечима, чини се да је 80 одсто кратера направљено од леда и да нема трагова било какве експлозије.

Његово откриће елиминише могућност пада метеора у овом региону као и спекулације на интернету да рупа указује на долазак ванземаљске летјелице.

Стручњаци кажу да је све дио процеса глобалног загријавања због којег долази до ослобађања гасова заробљених испод површине земље који могу да излете попут чепа из боце шампањца. Научници указују на тамне површине унутар кратера које указују на "изузетно велики пламен" који је спржио његове ивице.