latinica  ћирилица
19/07/2014 |  12:23 | Аутор: Агенције

Tражили ђавола?

А нашли бактерије! Вјеровали или не, експедиција коју је у "пакао" повео Џорџ Курунис, открила је да ови микроорганизми "комотно" живе у немогућим условима туркменистанског кратера Дервезе.

Поријекло "Врата пакла" у Туркменистану, тачније кратера Дервезе, предмет је вишегодишњег спорења међу стручњацима, но, теорија која је највише прихваћена у свијету је да су "творци" совјетски геолози који су прије више од четири деценије били ту у потрази за гасом.

Углавном, рупа пречника 70 метара и дубине 30, лоцирана је на пољу природног гаса у провинцији Ахал, шестом по величини природном резервоару на планети, пише британски Гардијан.

 

 

Џорџ Курунис, канадски истраживач, прва је особа за коју се зна да се спустила у ову рупу.

Било је то прошле године, али су се фотографије ове авантуре тек сад појавиле на сајту Националне географије, која је дјелимично и финансирала ову експедицију.

Циљ спуштања је био да се узму узорци тла са дна, не би ли се установило да ли било какав облик живота постоји у тако суровим условима.

 

"Прича о томе како је кратер настао је на неки начин мистерија, и слично мјесто не постоји на Земљи" рекао је Курунис за Националну географију. "Веома је јединствено – нигдје више на свијету нема рупе у којој гори метан који под притиском избија из тла." 

Овај пројекат је планиран 18 мјесеци. Тим је направио специјалан систем сајли изнад једног кањона, гдје је Курунис вјежбао спуштање. Чак су га и холивудски стручњаци за специјалне ефекте "палили" неколико пута, да не би паничио када се нађе у таквом окружењу.

 

Да би поднео ту врелину, Курунис је носио специјалан апарат за дисање, одијело отпорно на топлоту и посебне везове од кевлара да се не би истопили у "паклу".

Канадски стручњак је своје искуство упоредио са спуштањем на другу планету. Описао је то као "колосеум хиљада малих пламенова који заједно звуче као млазни мотор"!

"Осјећате се врло сићушно и веома рањиво на таквом мјесту."

 

 

Тим је задовољан резултатима експедиције – вјерују да им је помогла да прикупе податке који ће послужити будућим мисијама у свемир, које буду тражиле знакове живота изван Сунчевог система.

"Нашли смо неке бактерије које живе на дну и уопште им не сметају високе температуре. А назанимљивији податак је што их нема нигдје у тлу које окружује кратер!“, истакао је Курунис.

 

 

"Изван нашег соларног система постоје планете на којима су слични услови као у овој јами, и ово би нам могло помоћи да проширимо видике, односно, број мјеста на којима бисмо могли да тражимо живот изван нашег система."