latinica  ћирилица
19/07/2014 |  13:48 | Аутор: РТРС

Вучић: Србија ће у понедјељак уплатити по милион КМ за Шамац и Добој

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас у Шамцу да ће Србија у понедјељак уплатити по милион КМ помоћи за Шамац и Добој који су највише настрадали у мајским поплавама.

Милион КМ биће уложено у поновну изградњу основне школе у шамачком насељу Горња Црквина која је потпуно разорена у поплавама.

Вучић, кога су у Шамцу дочекали предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Српске Жељка Цвијановић, пожелио је, обраћајући се грађанима, да школа која данас има 233 ђака догодине има 300, те да сваке године има све већи број ученика.

"Ово је почетак помоћи. Власт у Србији је одговорна и умеће да земљу изведе из кризе, а што је јача Србија свима ће у региону бити боље", поручио је Вучић.

Он је рекао да је половина његове фамилије у Републици Српској, а друга половина у Србији и да srcе не може да се поцијепа.

"Ми припадамо једном народу и блискост и љубав међу људима не можете да спријечите. Ми никога не угрожавамо и никоме не сметамо", поручио је Вучић.

Према његовим ријечима, Србија има веома поштен, отворен и коректан став према БиХ и поштује њен територијални интегритет.

Премијер Вучић је захвалио народу Републике Српске за помоћ, бригу и љубав према Србији. "Бићу срећан када будем видео да људи у Србији воле Републику Српску колико ви овде волите Србију", истакао је Вучић.

И на Градском тргу и испред школе у Горњој Црквини окупљени народ дочекао је Вучића велики аплаузом.

Додик: Школа у Горњој Црквини ће убудуће носити име "Србија"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће, као знак захвалности становника Шамца, школа у Горњој Црквини која ће бити обновљена донацијом српске Владе убудуће носити име "Србија".
Додик је захвалио држави Србији и премијеру Александру Вучићу, који данас борави у Шамцу и Добоју, за донацију од два милиона КМ за ова два града, која су у Републици Српској највише страдала у мајским поплавама.

Он је подсјетио да је и Србија претрпјела огромну штету од поплава, али да ипак има осјећај солидарности и одговорности према Републици Српској.

"Наш интерес је јака Србија, земља која је економски и политички најважнија у региону и ми цијенимо њен допринос Дејтонском мировном споразуму", поручио је Додик у обраћању становницима Шамца на градском тргу и у школи у Горњој Црквини.

Он је истакао да је штета од поплава у Републици Српској огромна, али да власт није престала да помаже у санацији штете на индивидуалним објектима и установама.

Састанак у Добоју

У згради Градске управе у Добоју одржан је састанак предсједника РС Милорада Додика, премијерке Жељке Цвијановић и предсједника Владе Србије Александра Вучића са руководством Града.

Након састанка, највише руководство Републике Српске и Србије посјетило је Основну школу "Вук Караџић" која је страдала у мајским поплавама након чега су се обратили грађанима.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је помоћ Србије од два милиона КМ за обнову двије школе доказ да Српска није заборављена, те да је премијер Александар Вучић данас у Добоју изразио спремност да помогне и у неким другим пројектима.
Додик је изјавио новинарима у Добоју да ће новац, који ће бити дониран Добоју, бити довољан за санацију школе "Вук Караџић" и дијелова болнице.

Он сматра да ће ускоро почети и обнова осталих школа страдалих у поплавама у Добоју и да би са закашњењем од једне до двије седмице могла почети школска година.

Додик је захвалио држави и Влади Србије и премијеру Александру Вучићу што су се опредијелили да подрже Добој и Шамац, имајући у виду да је и Србији потребна санација штете од поплава.

"Ова солидарност и помоћ од два милиона КМ, коју смо добили од Србије, значи нам много, али нам исто тако значи и показан гест и доказ да нисмо заборављени и остављени", рекао је Додик.

Он је напоменуо да је у мајским поплавама причињена огромна штета, која је Добоју већа од 300 милиона КМ док је нешто мања у Шамцу, гдје ће Србија са милион КМ помоћи обнову школе у Горњој Црквини.

Према његовим ријечима, Вучић је исказао спремност и да помогне на неким другим пројектима, али ће о томе још бити разговора.

"Премијер Вучић данас је понудио градској управи да евидентира још неке пројекте. Овдје је све потребно, приземља и први спратови су уништени. Потребно је обновити привреду", истакао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је Вучићева понуда у суштини везана за то да се интензивира и ојача привредни живот, што значи успостављање добрих контаката између привредника.

"Ово је и добар показатељ наших односа, који желимо да градимо у свим условима, па и у онима када је тешко. Желимо да Србија буде јака и у политичком и економском смислу и вјерујемо да се у том погледу креће најбољим могућим путем", рекао је Додик.

Додик је напоменуо да ова година неће бити оптимистична што се тиче бруто друштевног производа, јер је кроз штету у цијелој Српској изгубљен један цијели буџет.

"То је директна штета, а индиректна штета је много већа, заустављен је живот, привредне активности", закључио је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, премијер Жељка Цвијановић, предсједник Владе Србије Александар Вучић разговарали су данас у Добоју са руководством града, а потом посјетили Основну школу "Вук Караџић" која је у мајским поплавама претрпјела велику штету.

У делегацијама су били и министар просвјете и културе Српске Горан Мутабџија, министар спољних послова Србије Ивица Дачић и лидер Јединствене Србије Драган Марковић.

Вучић: Припремити заједничке пројекте за самит у Берлину

Предсједник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да је предложио предсједнику Републике Српске Милораду Додику и да ће предложити предсједавајућем Предсједништва БиХ Бакиру Изетбеговићу да буду заједнички припремљени пројекти за самит земаља западног Балкана крајем августа у Берлину, посебно пројекат обнове пруге Београд - Сарајево.

"Рекао сам предсједнику Додику, а рећи ћу и Изетбеговићу, да бисмо за овај велики регионални самит који организује /њемачки канцелар/ Ангела Меркел могли да се појавимо заједно као људи који траже подршку Њемачке и ЕУ за одређене велике пројекте", рекао је Вучић новинарима у Добоју.

Он је истакао да би обнова пруге Београд - Сарајево, односно Сарајево - Београд била важна и за Републику Српску и за БиХ и за Србију.

"Уколико се будемо појављивали са заједничким пројектима мислим да ћемо имати ширу подршку и Њемачке и европске заједнице и многих других у цијелом свијету", нагласио је Вучић.

Вучић је у Добоју заједно с предсједником Додиком и премијером Републике Српске Жељком Цвијановић посјетио школу "Вук Караџић", која ће, након разорних поплава, бити обновљена донацијом Владе Србије у вриједности од 600.000 КМ.

Он је истакао да предсједник и Влада Републике Српске предузимају мјере да обнове објекте, путеве и да новац, односно ваучери, буду дати грађанима чије су куће оштећене.

"Сматрам да је, као и у Србији, највећи проблем обнављање привредне активности", рекао је Вучић.

Он је навео да је "џабе што ћете да обновите школу ако људи немају могућност да раде и ако не дођу инвеститори који би могли људе да запосле".

"Очекујемо да после много година у Крупњу /у Србији/ почне да ради `Крупањка` и долази једна турска фирма, као и да ће неке друге фирме доћи у Обреновац да се покрене привредна активност. Мислим да је то и за Добој и Шамац најважније, као и за друге делове Републике Српске и БиХ. То су људи који су потпуно свесни тога, тако да оно што можемо заједнички да урадимо урадићемо заједнички", рекао је Вучић.

Он је навео да је 600.000 КМ намијењено за ОШ "Вук Караџић", да ће милион марака помоћи Србије бити уложено у изградњу школе у Шамцу, а да је договорено да за добојску болницу буде упућена помоћ од 400.000 КМ.

"Могуће је да за болницу буде нешто мање потребно и да буде пребачено више за школу", напоменуо је Вучић.

Он је нагласио да ће Србија бити у ситуацији да још помогне. "Ми ћемо питати и председника Додика и премијера Српске да нам укажу где и на који начин мисле да можемо да помогнемо", додао је Вучић.

 

Александар Вучић у РС
Фото: РТРС

Александар Вучић у РС
Фото: РТРС

Александар Вучић у РС
Фото: РТРС

Александар Вучић у РС
Фото: РТРС

Вучић у посјети РС - Милорад Додик, предсједник РС
Фото: РТРС

Алескандар Вучић у Републици Српској- Милорад Додик, предсједник РС
Фото: РТРС

Александар Вучић у посјети РС
Фото: РТРС

Александар Вучић у РС - Жељка Цвијановић и Милорад Додик
Фото: РТРС