latinica  ћирилица
19/07/2014 |  17:25 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Платне картице функционишу

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изразила је задовољство што су терминали за кориштење платних картица прорадили и што грађани могу да набављају материјал неопходан да поново уселе у своје куће, што је и била главна порука цијелог овог пројекта.

 
Цвијановићева је напоменула да су терминали за кориштење платних картица по ваучер моделу Фонда солидарности за обнову Српске прорадили још јуче на већини мјеста.

"Ми смо рекли да ће то данас бити сигурно, јер нисмо жељели да уђемо у било какве проблеме. Имали смо већ неког чекања око инсталисања опреме и свега, али то је процес у који улазимо први пут и наравно да захтијева одређено вријеме", рекла је Цвијановићева новинарима у Добоју.

Она је нагласила да је тачност података у овом процесу једна од димензија која је веома важна.

"Континуирано вршимо провјеру и свуда гдје се утврде одређене нетачности или нерегуларности, то ће морати да буде санкционисано", поручила је премијер Српске.

Она је рекла да је данас разговарала са премијером Србије Александром Вучићем о свему овоме, укључујући и ваучере.

"Он каже да је то један неуобичајен потез. Нико томе није прибјегао на тај начин, поготово кад видите да кориштењем картица помажете и локалну привреду, да купујете ствари код наших привредних субјеката, тако да смо затворили тај један круг", рекла је Цвијановићева.

Она је поручила грађанима да је, од момента кад добију картице, потребно два до три дана да оне буду активиране.

"Вршимо континуирано дистрибуцију картица по општинама на различитим локацијама да би сви људи што прије добили своје картице, али истовремено разговарамо са послодавцима", рекла је Цвијановићева.

У томе, навела је она, велики "посао" одрађује Привредна комора Републике Српске да би се знало да на стању има довољно робе, те да благовремено буду обезбијеђене нове залихе.

"У суштини треба да будемо сви задовољни. Ово није нешто што ће ријешити све проблеме наших људи који су имали потопљена домаћинства, али јесте помоћ. С ким год смо причали каже да је ово значајна помоћ и да никад раније нису добијали ову врсту подршке", истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је задовољна што је осмишљен овај програм, што картице функционишу и људи могу да дођу до жељене робе.

Цвијановићева је рекла да је премијер Србије Александар Вучић рекао да ће износ потребан за санацију школа у Добоју и Шамцу бити пребачен у понедјељак на рачун Фонда солидарности Републике Српске и да ће радови одмах почети.

"Пројекти су урађени и одмах почињемо да радимо. Извођачи су рекли да то могу да ураде у предвиђеном року, до почетка септембра. Радиће се у смјенама колико буде потребно, ако треба и 24 сата дневно", каже Цвијановићева.

Она је истакла да је веома задовољна што је Србија одмах реаговала а њено руководсто најавило да ће на овај начин подржати Републику Српску, као и што је ријеч о школама које су међу приоритетима с обзиром на чињеницу да ће ускоро почети нова школска година.

Премијер Српске је додала да има много школа, али и других институција гдје се мора интервенисати. Према њеним ријечима, једно је санација објеката те врсте, друго је инфраструктура која ће сигурно бити једна дугорочнија "прича".

"Оно што је било интервентно јесу картице, под бројем два су школе, за пољопривреду је осмишљен одређен аранжман и већ се ушло у одређену подршку. Морамо паралелно да водимо неколико процеса", рекла је Цвијановићева.

Премијер Српске је истакла да је много важно што се Србија у све то укључила, јер су послали јасну поруку да воде рачуна о Републици Српској и да разумију њене приоритете.

"Као што је данас рекао премијер Вучић, разумјели су одлично поруку Владе Републике Српске да смо Добој и Шамац прогласили подручјима од посебне бриге Српске. Они су жељели да учествују у свему томе, да покажу да су и они солидарни и мислим да је одличан потез", рекла је Цвијановићева.