latinica  ћирилица
19/07/2014 |  19:48 | Аутор: Агенције

Двјеста хиљада потписа за тужног Артура

„Најтужнији поларни меда на свијету“ који живи на плус 35-40 степени у Аргентини, можда ће бити спашен селидбом у Канаду након што је 200.000 људи потписало петицију. Међутим, директор зоо-врта у којем сада живи каже да је матор за пресељење.

Артуро, који важи за „најтужнијег поларног медвједа на свијету“, живи сам у бетонски ограђеном простору, у зоо-врту у источном аргентинском граду Мендоса, гдје температуре достижу и до 40 степени Целзијуса.

Након што су се фотографије и снимци сиротог медвједа појавили на интернету, близу 200.000 људи потписало је петицију како би се Артуро преселио у Канаду, гдје су метеоролошки услови далеко повољнији за једну овакву животињу.

Слике и видео-снимци, који круже друштвеним мрежама, приказују 29-годишњег медвједа потпуно ошамућеног од врућине, како безвољно лежи у кавезу.

Стручњаци сматрају да Артуро показује све симптоме дубоке депресије и врло су забринути за његово здравље.

Директор зоо-врта изјавио је почетком године да је Артуро превише стар би био премјештан, али то није спречило многе кориснике интернета, међу којима бројне познате личности, да покрену петицију за његову селидбу у хладније крајеве.

„Ако волите животиње као ја, пожелећете да ставите потпис на петицију за спас аргентинског поларног медвједа Артура“, поручио је путем Фејсбука бивши предсједник Представничког дома у америчком Конгресу, Њут Гингрич.

Више организација за заштиту животиња изразило је забринутост за судбину Артура чије се стање нагло погоршало прије двије године када је угинула женка Пелуса с којом је дијелио кавез.

Потписници петиције, којих је сваким даном све више, траже од аргентинске предсједнице Кристине Фернандес де Киршнер да дозволи Артуров премјештај у зоо-врт у Винипегу.

Како преноси Би-Би-Си, канадски зоо-врт, у којем је почетком јула отворен Међународни центар за заштиту поларних медвједа, саопштио је да би радо прихватио Артура, али да одлуку о томе треба да донесу аргентинске власти.