latinica  ћирилица
19/07/2014 |  20:03 | Аутор: Агенције

Више од пола становника свијета живи у градовима

Свјетска популација све више мигрира из руралних у урбана подручја, показала су нова истраживања Уједињених нација.

Извјештај “Будућност свјетске урбанизације“ Уједињених нација показује да 54 одсто становника планете сада живи у градовима. Поређења ради, 1950. само 30 одсто свијета живјело је у урбаним подручјима, а очекује се да тај проценат до 2050. буде 66 одсто.

Сјеверна Америка (обухваћени и Бермуди, Канада, Гренланд, Сен Пјер и Микелон и САД) је најурбанизованија регија, па 81 одсто људи са овог континента сада живи у градовима.

Африка је најмање урбанизована. Ту у градовима живи “само“ 40 одсто становништва.

Токио, који има 38 милиона становника, остаје најнасељенији град на свијету.

Готово половина градског становништва живи у градовима са мање од 500.000 људи. Само један од осам припадника ове популације живи у једном од 28 мегалополиса са више од 10 милиона становника.

Иако се градови повезују са економским напретком и дужим очекиваним трајањем живота, урбанизација доноси и изазове везане за животну средину.

У градовима такође влада већа неравноправност у односу на рурална подручја, стоји у извјештају, а непланирана урбанизација често оставља људе ускраћеним за основне потребе.

Број људи који немају приступ санитаријама, струји и здравственој њези, могао би до 2050. да порасте до три милијарде.

У приложеном графикону можете погледати урбану популацију свијета по регијама из 1990, 2014. и пројекције за 2050. годину.