latinica  ћирилица
19/07/2014 |  21:21 | Аутор: Агенције

Боко харам убио више од 100 људи у Нигерији

Исламски екстремисти из организације Боко харам убили су више од 100 људи у граду Дамбоа на сјевероистоку Нигерије, који је војска оставила небрањеним, рекао је представник цивилне одбране.
Нигерија - Фото: АП
НигеријаФото: АП

Припадници Боко харама гађали су куће из ракетних бацача и у њих убацивали бомбе, а потом су рафалима косили људе који су покушавали да умакну, кажу преживјели који тврде да је напад на Дамбоа почео јуче у зору и да је у међувремену највећи дио града спаљен, прениео је АП.

Један активиста за људских права рекао је да су исламски екстремисти у петак поподне отворили ватру на људе који су покушавали да сахране погинуле, па је број мртвих вјероватно много већи од сто.

Према ријечима портпарола једне групе за цивилну заштиту, девет села на сјевероистоку земље дало се у бјекство пошто су примили писма Боко харама у којима се пријети нападом на њихове домове и заузимањем области.

У нападнутом граду Дамбоа, једину одбрану становницима пружила је управо та група за цивилну заштиту, чији су припадници били наоружани моткама и ватреним оружјем кућне израде.

Дамбоа је био под опсадом пуне двије седмице, откако су борци Боко харама напали нову базу тенковског батаљона која се налази у предграђу.

Како оцијењује АП, умјесто да буде заштита грађанима, база је навукла гњев екстремиста.

Министарство одбране Нигерије тврди да је одбило напад Боко харама и да је ликвидирало најмање 50 екстремиста у одмазди за смрт шест војника, укључујући њиховог команданта. Али, како наводе мјештани, многи војници су потом убијени и војска је истјерана из базе.

Побуна Боко харама, чији назив значи противљење западњачком образовању, почела је прије пет година.

Ови екстремисти заговарају радикално тумачење шеријатског закона, а у посљедње вријеме су се "прославили" отмицом више од 200 нигеријских средњошколки.