latinica  ћирилица
19/07/2014 |  21:31 | Аутор: Телеграф

Да ли стварно мора да се гладује прије анализа крви?

Кад год треба да идемо до лабораторије да дамо крв, сви ми се трудимо да се придржавамо савјета да не једемо ништа вече пред тестирање, а посебно да не пијемо алкохол. Међутим, да ли то стварно мора тако?
Тестирање - Фото: илустрација
ТестирањеФото: илустрација

Доктори обично препоручују да се 12 сати прије давања крви у лабораторији гладује или барем избјегава тешка храна. Међутим, нова студија показала је да за тим можда ипак нема потребе.

Истраживачи су користили велику базу података како би проучавали анализе крви код више од 16.000 мушкараца и жена. Око 10.000 налаза направљено је послије дуже од осам сати гладовања, а остатак за мање од тога.

Затим су двије групе праћене током 14 година, како би провјерили да ли је налаз оних који су гладовали, или оних који нису био тачнији у предвиђању ризика од срчаних болести и смрти. Виши ниво ЛДЛ, укупног холестерола и триглицерида, био је, очекивано, повезан са већим ризиком од срчаних болести и смрти.

Међутим, када су упоређени налази оних који су гладовали и оних који нису, а у обзир су узети и фактори попут пола, дијабетеса, високог крвног притиска и слично, откривено је да су тестови подједнако добро предвиђали ризик од обољевања.

Студија је објављена у онлајн верзији журнала “Circulation“.

"Нема јасних података који подржавају теорију о неопходности гладовања прије давања узорка крви на анализу. Вријеме је да престанемо да инсистирамо на томе. Тестови оних који нису гладовали пружали су исту прогностичку вриједност, као и тестови оних који су гладовали", рекао је један од аутора др Срипал Багалор, доцент медицине у њујоршком Медицинском центру “Langone“.