latinica  ћирилица
20/07/2014 |  10:57 | Аутор: ТАНЈУГ

Постигнут договор о уклањању тијела са мјеста пада авиона

Украјинска влада и проруске снаге постигли су прелиминарни споразум о уклањању тијела са мјеста гдје се у четвртак увече срушио малезијски авион са 298 путника и чланова посаде, изјавио је високи украјински званичник.

У ишчекивању почетка међународне истраге, посматрачи ОЕБС-а покушавају да обезбиједе мјесто у источној Украјини гдје се у четвртак увече срушио малезијски путнички авион док Кијев оптужује проруске снаге да су већ уклониле 38 тијела жртава несреће, што они поричу.

10.15 - Савјет безбиједности Уједињених нација разматра усвајање резолуције којом би се осудило "обарање" малезијског путничког авиона на истоку Украјине са 298 путника и чланова посаде, затражило од локалних наоружаних снага да допусте приступ мјесту несреће и позвале државе у региону на сарадњу у међународној истрази.

09.58 - Замјеник украјинског премијера Володимир Гројсман изјавио је да ће, према прелиминарном споразуму, украјинским хитним службама и међународним посматрачима бити дозвољено да уклоне тијела и пребаце их на безбиједно мјесто. Он, међутим, није рекао о ком мјесту се ради, већ је само казао да су, до сада, са мјеста несреће уклоњена 192 тела.

09.27 - Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков изјавио је да америчка администрација настоји да кривицу за обарање малезијског авиона свали на проруске снаге у Украјини, не чекајући резултат истраге.
"Изјаве представника администрације САД доказ су дубоког политичког застрањивања када је у питању процена онога што се догађа у Украјини", рекао је Рјабков руским новинским агенцијама.

09.05 - Замјеник премијера самопроглашење Доњецке Народне Републике Андреј Пургин је данас изјавио да ће проруске снаге гарантовати безбиједност међународних посматрача који надгледају мјесто пада авиона "Малезија ерлајнса" уколико званични Кијев пристане на прекид ватре.
"Саопштавамо да ћемо гарантовати безбиједност међународних посматрача од тренутка кад Кијев потпише споразум о примирју", наводи се у саопштењу Пургина, а пренијела је агенција АФП.

07.50 - Британски премијер Дејвид Камерон рекао је данас да постоји могућност нових санкција Европске уније против Русије, због пада малезијског путничког авиона на истоку Украјине и додао да Запад мора да промијени свој приступ из коријена, ако се Москва и даље буде држала свог курса у Украјини.

07.35 - Фински предсједник Саули Нинисте изјавио да је пад малезијског авиона на истоку Украјине додатно погоршао односе између држава Запада и Русије, који би се сада могли описати као "хладни мир".
"Тон комуникације између Запада и Русије се промијенио. Ми не говоримо о почетку хладног рата, али се садашња ситуација може описати бар као хладни мир", рекао је Нинисте за један фински дневник, а преноси Итар-Тас с.

Украјинска влада и проруске снаге међусобно се оптужују да су у четвртак испалили ракету земља-ваздух на боинг 777 са 298 путника и чланова посаде. Кијев тврди да су проруске снаге већ уклониле 38 тијела са мјеста несреће, које се налази у близини руске границе и однијели их у Доњецк који се налази под њиховом контролом, као и да хоће да пребаце остатке авиона у Русију, наводи АП.

Међутим лидер проруских снага у Доњецку Александер Бородај демантовао је да су тијела однета или да су се они на било који начин мијешали у рад посматрача. Он је казао да се залаже за то да међународна заједница помогне у чишћењу мјеста несреће прије него што се тијела још више распадну.

Авион компаније "Малезија ерлајнз" летио је из Амстердама за Куала Лумпур са 298 путника и чланова посаде из 13 земаља. Више од половина њих су били Холанђани. И даље се не зна гдје се налазе црне кутије, а лидери проруских снага тврде да их нису пронашли.

Стејт департмент је саопштио да је веома забринут због тога што проруске снаге нису дозволиле посматрачима безбиједан и неометан приступ мјесту несреће. Портпаролка Стејт департмента Џен Псаки је изјавила да је посматрачима дозвољено да буду на мјесту несреће само 75 минута у петак и мање од три сата у суботу.

Она је додала да је упозната са извјештајима о премијештању тијела, одношењу дијелова олупине и контаминирању доказа.
"То је неприхватљиво и представља увреду за све који су изгубили вољене особе и за достојанство које жртве заслужују", поручила је Псаки у саопштењу.

Аустралијски премијер Тони Ебот данас је изјавио да је мјесто гдје се срушио авион "апсолутно хаотично" и изразио бојазан да ће се контаминирање доказа наставити.

У авиону се налазило 28 Аустралијанаца и Ебот је рекао да је одношење тијела приоритет.
"Проблем је у томе што је мјесто несреће хаотично, апсолутно хаотично. Оно што би требало нормално да се дешава на мјесту рушења авиона се не дешава", казао је Ебот.

Он је додао да је неколико покушаја да се допре до олупине авиона, чији су дијелови расути на великом подручју, осујећени због сукоба између украјинских и проруских снага у источној Украјини, преноси АФП.

Компанија "Малезија ерлајнз" је објавила да ће вратити сав новац свима који желе да врате купљене авионске карте. Путници могу замијенити или отказати карте за летове до краја године без икаквих трошкова до четвртка. Портпарол ове авионске компаније данас је потврдио да ће свима који откажу карте бити враћен сав новац и да ће трошкове сносити "Малезија ерлајнз".