latinica  ћирилица
20/07/2014 |  11:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Отворен филмски фестивал на Палићу

Мира Бањац, једна од најбољих глумица у историји српског филма, отворила је на Палићу 21. Фестивал европског филма.


"Овај филмски фестивал широко отвара врата у Европу, а долазак европских гостију на Палић доказ је да и Европа нас позива у своје окриље, да постанемо њен део", рекла је Мира Бањац на синоћњем отварању фестивала.

Говорећи о престижној награди "Александар Лифка" за допринос европском филму, коју јој је уручио директор фестивала Радослав Зеленовић, она је истакла да награда има вриједност онога ко је даје.

"Ову значајну награду схватам као дефинитивни крај неких мојих великих амбиција. Тога више нема. Сад постоје само задовољства, сусрети са вама и чување достојанства ове награде", рекла је Бањац.

Награда "Александар Лифка" синоћ је уручена и прослављеном француском редитељу Клоду Лелушу, који због хируршке интервенције није присуствовао уручењу, него се публици обратио писмом.

Престижно признање, које су добили Бањац и Лелуш, носи име по пиониру европског филма Александру Лифки, који је био и житељ Суботице.

Фестивал је отворен пројекцијом филма "Бијели бог" мађарског редитеља Корнела Мундруцоа, добитника Гран прија у програму "Извјестан поглед" на овогодишњем филмском фестивалу у Кану. Прије пројекције овог филма публици се поклонила његова глумачка екипа.

У главном програму Фестивала биће приказано 13 филмова, а укупно око 80 у различитим програмским цјелинама.

За фестивалске награде "Златни торањ", "Палићки торањ" и "Сејфи Теоман" конкурисаће и два нова домаћа филма - "Чудна шума" Саболча Толнаија и "Варвари" Ивана Икића.

Осим тих филмова и "Бијелог бога", публика ће у главној конкуренцији видјети и израелски фим "Без мотивације" Тајле Лавије, потом грчки "Ситна риба" Јаниса Економидеса, исландски "О коњима и људима" Бенедикта Елингсона и њемачки "Станице крста" Дитриха Бругемана.

У тој конкуренцији биће приказани и грузијски филм "Састанци наслијепо" Левана Когашвилија, француски "Гризи своје кости" Жан-Шарла Уеа, шведски "Туриста" Рубена Остлунда, руски "Левијатан" Андреја Звјагинцева и италијански "Чудеса" Алис Рорвахер.

Сви ови филмови награђени су или су били изузетно запажени на великим фестивалима, као што су Трибека, Кан, Берлинале, Сан Себастијан и Токио.

Фестивал европског филма на Палићу биће затворен 25. јула када ће ван конкуренције публика видјети филм "Зимски сан" турског аутора Нури Билге Чејлана, овогодишњег добитника "Златне палме" у Кану.