latinica  ћирилица
20/07/2014 |  16:29 | Аутор: Телеграф

Шта мршави људи једу сваки дан

Љето је у пуном јеку и многи од нас су на дијети, јер сви желимо да на плажи изгледамо што је виткије могуће. Ипак, понекад губљење нежељених килограма не иде баш како смо очекивали. Зато вам доносимо листу намирница које помажу у мршављењу.

Желите да елиминишете сувишне килограме? Онда би било паметно да свој шпајз напуните сљедећим намирницама. За овај процес вам уопште није потребан неки посебан труд – довољно је сасвим мало воље. У питању су намирнице које се налазе на списку витких жена, па зашто не би биле и на вашем?

Вода

Иако није храна, стално пијуцкање воде вам помаже да не “побркате“ жеђ за глад. Уколико је пијете хладну, она вам може помоћи да убрзате метаболизам. Можете направити и природну ароматизовану воду – убаците сезонско воће или љековите биљке.

Чоколада

Иако многима дјелује чудно, истина је, а зашто? Зато што вам редовно конзумирање црне чоколаде помаже да, када осјетите жељу за слаткишима, не поједете превише њих. И наравно, ово не значи да треба јести само чоколаду током цијелог дана, кад год вам падне на памет. 30 грама црне чоколаде, која садржи 75 одсто какаоа и више, препоручена је дневна доза.

Малине

Одличне су, јер могу да вам помогну да се дуже осјећате ситима. Једна шоља малина садржи 8 грама влакана, а у њихов састав улази и вода (чак 85 одсто) па не морате да се плашите током врелих љетњих дана.

Јаја

Уколико за доручак обично једете угљене хидрате, пробајте да их замјените протеинима. Јаја појачавају осјећај ситости, што снижава укупни енергетски унос. Жене које уносе веће количине протеина током доручка осјећају се задовољније и имају мање шансе да касније посегну за неком нездравом ужином. А високо-протеински доручак вас може држати подаље од уноса 200 додатних калорија у вечерњим сатима.

Спанаћ

Увијек морате јести доста зеленог поврћа, јер оно не садржи много калорија. Спанаћ је посебно добар, јер његов садржај гвожђа помаже у одржавању нивоа енергије у организму што вам омогућава и да донесете боље прехрамбене изборе. Гвожђе је, такође, неопходно како би се кисеоник транспортовао до ћелија које га користе за стварање енергије и топљење масти. Како би организам што боље апсорбовао овај минерал, комбинујте га са витамином Ц (природним, наравно).

Кисели краставци

Одлични су, јер задовољавају потребу за хрскавим и сланим, а краставци садрже тако мало калорија да ћете их сагоријети више њиховом варењем него конзумирањем.