latinica  ћирилица
20/07/2014 |  16:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Мира Бањац: Снагу црпим из рада и радозналости

Вољена и поштована глумица Мира Бањац, која је на фестивалу на Палићу примила награду "Александар Лифка", каже да је то велика част али да јој је једнако важна награда љубав публике, а свој ангажман у поодмаклим годинам објашњава тиме што снагу црпи из рада и радозналости.

 

"Ја не бих постојала без публике. То је свијет који вас као глумца ствара и доводи до неких врхова, мада може и да вас уништи", рекла је она данас Тањугу.

"Ту равнотежу у нашој каријери прави публика. Када си изложен мораш да подносиш све што томе припада. Када је лијепо и када публика тако залегне за тебе, онда кажеш: хвала вам што сте ме примјетили, што сте ме довели до овог тренутка", рекла је Бањац.

Током пола вијека филмске каријере остварила је импресиван низ врло разноврсних ликова жена из народа.
"Мислим да је то одлика цијеле моје каријере. Ја сам од почетка предодређена као карактерна глумица", рекла је она и подсјетила на велики свјетски репертоар који је одигала на позоришној сцени - Шоа, Шекспира, Достојевског.

"Што се тиче мојих жена из народа на филму, то је био филигрански посао да их оживим. То се не може на брзину јер је онда резултат клише. Морате ући у менталитет, у тананости, додати детаље, да из свега тога изађе аутентичан лик", објаснила је она.

Уз таленат ову глумицу краси и животна ведрина упркос невеселим временима. На питање одакле јој снага одговара да је црпи из рада и дружења.
"То сам баш причала са драгим пријатељем Бором Тодоровићем мјесец и по прије него што ће отићи на операцију. Кажем му "немој да се опушташ, треба да радимо. Ми не јуримо више за неком каријером па ни за парама, али треба да се дружимо са људима који имају позитивну енергију, који су шармантни као што си ти". Он ми је одвогорио - мрзи ме. Негдје га разумем али ја сам други тип. Кад не радим ја сам болесна", испричала је она.

Како је додала врло је радознала особа и не може да буде пасивна. "Рецимо сада су ове велике приче о реформама. Ја нисам политичар, бавим се политиком утолико што ми живимо политику, а прије свега ме занима шта ће бити са културуом у тим реформама, да ли ће она коначно доћи на своје. Мој син и пријатељи кажу ми "пусти то, уживај", а свјесна сам и да ја ту не могу много да промијеним, међутим мене све то и даље интересује. Желим да будем ангажована и корисна", истакла је Бањац.

Ових дана ријешена је да на Палићу ужива у квалитетним филмовима и лијепој атмосфери, а већ крајем идућег мјесеца улази у нови пројекат јер је чека улога у серији "Сва та равница".
"Имам и још нека обећања, зависи од пара да ли ће заиста кренути, али нисам узнемирена. Све што дође, добро је дошло", закључила је глумица Мира Бањац.