latinica  ћирилица
20/07/2014 |  17:07 | Аутор: ТАНЈУГ

"Гробница за Бориса Давидовича" премијерно у Италији

Представа "Гробница за Бориса Давидовича" Данила Киша у режији Ивице Буљана имаће свјетску премијеру на фестивалу Мителфест у Ћивидалеу, Италија 21. јула, саопштено је из Хартефакт Фонда.
Ћивидалe, Италија - Фото: ALAMY
Ћивидалe, ИталијаФото: ALAMY

 

 "Гробница за Бориса Давидовича" је настала у ко-продукцији Хартефакт Фонда и Битеф театра из Београда, Мини театра из Љубљане, Новог казалишта из Загреба и фестивала Задар снова.

Фестивал Мителфест, настао је 1991. године у кључном тренутку колапса тоталитарних режима централне и источне Европе и данас је један од најпрестижнијих фестивала драме, музике и плеса у овом дијелу свијета.

У двадесет година изузетног историјског значаја за земље региона, Мителфест је истраживао историју, идентитет, разлике међу људима, бавио се трагедијом рата и донио јавности богатство великих традиција и насљеђе људи попут Кафке, Пазолинија, Бартока и Канетија.

Ове године Мителфест се организује по 23. пут и трајаће од 19. до 27. јула, а одржава се у граду Ћивидале, на сјеверу Италије, у подножју источних Алпа.

"Гробница за Бориса Давидовича" издата је 1976. године и једно је од најконтроверзнијих дјела југословенске књижевности и плодан материјал за Ивицу Буљана, хрватског редитеља, који води групу смјелих и младих глумаца из неколико земаља. Кроз историјски контекст ратова и револуција у Европи тридесетих, четрдесетих и педесетих година двадесетог вијека, Киш преиспитује побједнике историје и истиче оно што је заједничко за све злочине.

Глас побуњеног човјека кога настоје да избришу из историје, преноси се из двадесетог вијека, вијека ратова и револуције, у двадесет и први вијек.

У представи играју: Александра Јанковић, Милутин Милошевић, Владимир Алексић, Стипе Костанић, Борис Властелица, Ива Кевра, Бењамин Крнетић, Марко Грабеж, Никола Малбаша.