latinica  ћирилица
20/07/2014 |  18:28 | Аутор: РТРС

Завршено Европско првенство у кајаку и кануу

Завршено је Европско јуниорско првенство у кајаку и кануу на дивљим водама "Бањалука Врбас" 2014.
ЕП у кајаку и кану (архив) - Фото: РТРС
ЕП у кајаку и кану (архив)Фото: РТРС

Такмичари из Чешке и Француске најуспјешнији су на Европском јуниорском првенству у кајаку и кануу на дивљим водама "Бањалука 2014" које је завршено данас.

Чешка је освојила 16, а Француска 13 медаља, од којих по шест златних.

Посљедњег такмичарског дана одржано је такмичење у спринту у тимској конкуренцији. Француски такмичари су били најуспјешнији.

Најуспјешнија такмичарка првенства је Мартина Саткова из Чешке, која је освојила пет златних медаља.
На свечаној церемонији затварања, медаље најбољима уручили су принц Алберт од Монака,српски члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић, премијер Српске Жељка Цвијановић и предсједник Европске кајакашке федерације Алберт Вудс.

Радмановић, који је почасни предсједник Организационог одбора првенства, у име свих грађана Бањалуке и БиХ честитао је побједницима и изразио задовољство чињеницom да је Бањалуку посјетио принц Алберт од Монака.

"Бањалучани су задовољни што су могли да буду домаћини бројним спортистима из Европе. Бањалука је прави европски град и позивамо вас да понову будете њени гости", поручио је Радмановић.

Принц Алберт Други честитао је такмичарима и организаторима, те изразио захвалност званичницима Републике Српске и БиХ за пријатан дочек.

"Протекла два дана била су дивно искуство“, рекао је принц Алберт.

Он је изразио задовољство приликом да посјети Бањалуку, Републику Српску и БиХ, као и дивљење разноликостима природе ове земље.

Према његовим ријечима, кајакаштво је захтјеван спорт, јер тражи доста физичког напора, одлучности и посвећености, али доноси много пошто пружа блиски контакт са природом.

"Надам се да ћете вриједности за које сте се борили на овом такмичењу сачувати у свим вашим будућим подухватима", поручио је принц Алберт такмичарима на крају дводневне посјете.

Предсједник Европске кајакашке федерације Алберт Вудс захвалио је свим такмичарима и организаторима првенства, који су се до прије два мјесеца борили са катастрофалним поплавама а успјели су да направе одличну атмосферу.

Он је замолио Радмановића да пружи сву помоћ коју може Кајак-кану клубу "Врбас", да би била обновљена инфраструктура за Европско сениорско првенство наредне године.