latinica  ћирилица
20/07/2014 |  19:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Најтежи напад на египатску војску, убијена 22 војника

У Египту је данас проглашена тродневна жалост због најтежег напада на египатску војску у скоријој историји, а у коме су убијена 22 припадника оружаних снага, укључујући три официра.


 

Нападачи су јуче засули ватром из ракетних бацача и другог тешког наоружања контролни пункт на граници са Либијом у пустињској области у Ел-Фарафраху, 630 километара западно од Каира.

У жестоком окршају, у коме су убијена три нападача, дошло је и до велике експлозије у складишу муниције.
Ријеч је о најтежем нападу на египатску војску откако је, у војном удару прошле године, уклоњен исламски предсједник Мохамед Морси.

Нови шеф државе Абдел Фатах ал-Сиси, доскорашњи начелник генералштаба, назвао је напад "терористичким актом који неће проћи некажњено".

Сиси је такође прогладио тродневну жалост у земљи, преноси АП. Милитантне снаге појачале су нападе на снаге безбједности након Морсијевог свргавања. Нове власти највећу кривицу за подстицање нестабилности у земљи виде у Морсијевом исламистичком покрету "Муслиманска браћа".

Покрет је данас осудио напад, уз оптужбе на рачун војске да је крива што не може да заустави нападе екстремиста јер је превише ангажована у политици умјесто да штити грађане и националну границу.

Поједини припадници службе безбједности признају да је тешко сачувати дугу границу од упада екстремиста који кријумчаре оружје које је покрадено из арсенала некадашњег свргнутог лидера Моамера Гадафија.