latinica  ћирилица
20/07/2014 |  20:48 | Аутор: РТРС

Станић: Неће бити средстава за капиталне инвестиције у пољопривреди

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић изјавио је да у овој години неће бити капиталних улагања у пољопривреду јер ресорно министарство за то нема новца.

 Станић је упозорио да ресорно министарство, да би избјегло будуће негативне ревизорске извјештаје, припрема нови правилник о условима и начину остваривања подстицаја у пољопривреди према којем се ова давања могу исплаћивати и субјектима који имају дуговања према држави.

Он је подсјетио да се тежиште негативног ревизорског извјештаја за претходну годину односи на давање подстицаја субјектима који нису измиривали огромне обавезе према Министарству, Агенцији за аграрна плаћања и "Робним резервама", док су мањим дужницима исплате обустављане.

"Једна од највећих замјерки Главне службе за ревизију на извјештај Министартства је да су исказани примици по основу кредита од Нове банке, искориштених за исплату пренесених обавеза из 2012. године у износу од 19,916 милиона КМ, док је укупан износ пренесених обавеза у претходну годину био 49 милиона КМ", рекао је Станић.

Према његовим ријечима, Министарство је исту грешку поновило и ове године када је за исплату 26 милиона КМ субвенција пренесених из 2013. године поново узело кредит од 15 милиона КМ.

Он је изразио незадовољство и учинком скупштинског Одбора за пољопривреду који, како је рекао, ниједним гестом није допринио развоју пољопривреде, већ је некритички подржавао акта која су нанијела штету домаћој пољопривреди.

Станић је истакао да је компанија "Фармаленд" са више од три милиона КМ годишње највећи корисник подстицаја, а да се кроз извјештаје Комисије за концесије годинама провлачи информација да та компанија не плаћа накнаду и рентира земљу коју не обрађује.