latinica  ћирилица
21/07/2014 |  08:54 | Аутор: Агенције

Ђурић: "Министарска мјеста за Србе на КиМ"

Србија се опредијелила да учествовањем у косовској власти преузме знатну одговорност и очекујем да ће Срби бити на министарским позицијама, изјавио Марко Ђурић.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

"Србија се опредијелила да учествовањем у косовској власти преузме знатан део одговорности за безбједност, економску одрживост и квалитет живота целокупне српске заједнице на простору покрајине", рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

"Срби на Косову и Метохији подржали су избор и конституисање новог сазива Скупштине Косова. Директан резултат тога је што је конститутивном сједниcom, први пут од 1999. године, предсједавала Српкиња Милка Вуловић из Лепосавића, и то на српском језику. То је велика ствар", рекао је Дјурић за данашњи "Блиц".

На питање да ли учешће Срба у власти подразумијева и министарска мјеста, Ђурић је одговорио:

"Нисмо концентрисани на квантитет функције, већ на могућност да преко ње остваримо своје државне и националне приоритете".

"То је стварање заједнице српских општина, заустављање отимања српске имовине у покушајима приватизације, јачање опште социоекономске снаге нашег народа, повратак, заштита Цркве и грађана", рекао је директор канцеларије за Косово и Метохију.

"Србија се с тим циљем опредијелила за концепт учешћа у покрајинској влади и очекујем да ће Срби бити на министарским позицијама", рекао је Дјурић и најавио да ће разговори о учешћу у покрајинској влади бити вођени у наредним данима.