latinica  ћирилица
21/07/2014 |  09:11 | Аутор: РТРС

Комисија за концесије БиХ осам година без иједног урађеног посла

- Комисија за концесије БиХ продужила је низ на осам година током којих није издала ниједну концесију, а само прошле године њено постојање коштало је пореске обвезнике 944.000 марака.

Канцеларија за ревизију институција БиХ дала је позитивно мишљење Комисији за концесије за финансијски извјештај за прошлу годину, а скренули су пажњу само на неријешен статус чланова Комисије, чији је мандат истекао 2010. године.

Од апсурдности постојања Комисије за концесије БиХ, која је основана 2005. године, корист имају само запослени. Прошле године 14 запослених по основу плата и накнада инкасирало је 418.209 марака. Простом рачуницом дође се до податка да је сваки од њих у просјеку мјесечно зарађивао 2.489 марака или три просјечне плате у БиХ.

Да су институција без посла признали су и у Комисији за концесије БиХ, али су за то окривили надлежна министарства и много спорију динамику развоја концесионог тржишта у БиХ него што је очекивано.

- С обзиром на чињеницу да је Савјет министара БиХ, у чијој је надлежности додјела концесија или министарства које одреди Савјет, од доношења Закона о концесијама покренуо само једну иницијативу за додјелу концесија, констатујемо да су изостале активности и координација надлежних институција БиХ на покретању концесионих пројеката - наводи се у извјештају о раду Комисије за концесије БиХ за 2013. годину и додаје да је дошло до потпуног застоја у спровођењу зацртане политике додјеле концесија у скоро свим сегментима.