latinica  ћирилица
21/07/2014 |  10:23 | Аутор: Телеграф

Погледајте унутрашњост виле најпознатијег вампира на свијету

Саграђен у 14. вијеку, овај замак годишње привуче 500.000 туриста. Иако многи мисле да је у њему живео Влад Цепеш, човјек који је инспирисао причу о Дракули, он је заправо у њему боравио врло кратко.

Највећа туристичка атракција у Румунији, свакако је замак Бран у Трансилванији познат и као Дракулин замак иако нема много додирних тачака са Владом Цепешом (1431 – 1476) познатијим као Гроф Дракула.

Саграђен у 14. вијеку, овај замак годишње привуче 500.000 туриста, који желе да завире у његову унутрашњост. Иако многи мисле да је у њему живео Влад Цепеш, човјек који је инспирисао причу о Дракули, он је заправо у њему боравио врло кратко.

Неки историчари кажу да је у замку провео само два мјесеца и то у вријеме када је био заробљеник мађарског краља Матије Корвина 1462. али садашњи власници радо истичу ову повезаност “Дракуле“ са њиховим дворцем.

Замак Бран је наводно послужио писцу Брему Стокеру као инспирација за дом грофа Дракуле у његовом чувеном роману, али нема доказа да је писац икада посјетио ово здање.

Иначе, Влад Цепеш, владар Влашке у 15. вијеку борио се против Отоманске империје, а репутацију “вампира“ стекао је захваљујући бруталном кажњавању непријатеља, набијао их је на колац.