latinica  ћирилица
21/07/2014 |  10:29 | Аутор: Агенције

Казнев осудио антисемитизам на протесту у Паризу

Министар унустрашњих послова Француске Бернар Казнев осудио је данас "недопустиве акте антисемитизма" на протесту у Паризу против офанзиве Израела у појасу Газе на коме је дошло до великих нереда и сукоба са снагама реда.

"Када уништавате синагогу, кад палите радње јер је њен власник Јеврејин, ви чините антисемитски акт", рекао је Казнев новинарима испред синагоге у сјеверном предграђу Париза, Сарселу, које је јуче било поприште сукоба полиције и демонстраната.
 Министар је истакао да "ништа не може да оправда такво насиље" и да је недопустиво да се нападају радње само зато што су њихови власници Јевреји, преноси АФП.
 Он је прокоментарисао и одлуку власти да забране организовање овог протеста.
 "Није забрана довела до насиља, већ је насиље довело до забране", инсистирао је Казнев у изјави новинарима.
 Про-палестинска француска омладина, пркосећи забрани протеста против офанзиве Израела у Гази, сукобила се јуче са полицијом у Сарселу, познатом и као "Мали Јерусалим" због велике заједнице сефардских Јевреја.
 Полиција је, уз подршку хеликоптера, узвратила сузавцем и гуменим мецима како би разбила демонстрације, треће по реду за последњих седам дана.
 Учесници протеста су палили аутомобиле, пљачкали радње и напали две синагоге, преносе агенције.
 Полиција је ухапсила 18 особа због пљачкања претходно уништених радњи, укључујући продавницу кошер хране за Јевреје и једну капелу, узвикујући погрдне изразе упућене израелским властима због офанзиве у Гази.
 "Никад нисмо видели такав излив мржње и насиља у Сарселу. Људи су затечени овог јутра, а јеврејска заједница у страху", изјавио је градоначелник Париза Франсоа Пупони.