latinica  ћирилица
21/07/2014 |  11:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Кери критиковао Израел не знајући да га снимају

Државни секретар САД Џон Кари упутио је критику на рачун Израела, судећи по ономе што је рекао, не знајући да је микрофон укључен, између телевизијских интервјуа у недјељу.

Кери се чује како говори о израелским војницима убијеним у Гази званачнику Стејт департмента Џонатану Фајнеру, прије него што се појаваио у емсији "Фокс њуз сандеј".
 "Надам се да не мисле да је то позив да иду да ураде више. Боље би било да им је то упозорење," рекао је Кери, додавши: " Ђавола је то прецизна операција," очито фрустриран због великог броја убијених цивила у израелској офанзиви. 
 Број убијених Палестинаца достигао је данас 508, а јучерашњи дан је био најкрвавији у операцији започетој прије двије недјеље у циљу да се заустави ракетирање Израела из Газе.  Офанзива је прије пет дана проширена на копно да би се уништила мрежа тунела Хамаса прокопаних испод границе за убацивање на израелску територију.
  "Морамо да то да превизиђемо тамо. Мислим Џоне да би требало да идемо ноћас. Мислим да је лудо да само сједимо. Хајдемо, " чуо се Кари како каже.
 Када га је водитељ емисије Крис Валас упитао шта је то рекао, Кери је поновио да Израел има право на самоодбрану. 
 "Мислим да је врло, врло тешко у таквим  ситуацијама, очито је врло тешко,"  рекао је Кери. "Имате људе који излазе из тунела. Имате право да уђете и уништите те тунеле. У потпуности то подржавамо. И подржавамо право Израела да се брани против ракета које настављају да долазе. Хамас је започео тај процес ракетирања, након што је Израел покушао да нађе људе који су убили тројицу  младих, знате - једно америчко дијете, три млада грађанина Израела. То је срамота," рекао је Кери.
 "Тешко је имати такву врсту операције. Реаговао сам очито на начин како свако реагује уз поштовање према малој дјеци и цивилима," рекао је Кери, додавши: "Али рат је тежак и рекао сам то јавно и сада кажем то поново. Бранимо право Израела да уради оно што ради како би стигао до тих тунела".
 Први дипломата САД је апеловао на Хамас да буде разуман и схвати да прихватањем прекида ватре спасава животе.
 Кери је данас отпутовао у Каиро да разговора о кризи у Гази.