latinica  ћирилица
21/07/2014 |  11:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Руски медији: Запад унапријед приписује Русији кривицу

Неколико руских медија, блиских Кремљу, готово у истом тону пишу данас да Запад унапријед оптужује Русију да је одговорна за пад малезијског авиона у Украјини, истичући да истина вјероватно никад неће бити откривена.

"Западни медији већ знају кога да криве за губитак авиона - Русију очигледно", оцјењује московски дневник "Комсоломскаја правда".
 Дневник "Московски комсомолец" оптужује Запад да "лијепи кривицу" Русији пре резултата истраге која тек треба да почне.
 "Та кривица је одређена", наводи тај лист, подсјећајући да су САД "лажно оптужиле диктатора Садама Хусеина за посједовање оружја за масовно уништење уочи инвазије на Ирак 2003".
 "Нејасно је да ли је могуће рећи истину од лажи у овом дивном новом информационом свијету", оцјењује "Московски комсомолец".
 Владин дневни лист "Росискаја газета" одговорне за рушење авиона са 298 путника и чланова посаде сматра власти у Кијеву, које оптужује да одбијају сарадњу са Москвом, преноси АФП.
 Други руски медији указују да је авионска несрећа изазвала "нову туробну еру" у односима Русије са Западом.
 "Катастрофа није само на небу, већ и у односима између Русије и Запада", оцјењује "Независимаја газета".
 "Олупине 'Боинга' пале су на Русију", додаје дневник "Комерсант" који сматра да ће исход истраге о паду авиона одредити будуће односе Русије са Западом.
 Лист цитира мишљење аналитичара Александра Голца који сматра да ако истрага буде "показала прстом на Москву" да ће то на Западу Русију  још једном обиљежити као "царство зла".
 Ако истрага буде доказала да су авион обориле украјинске власти то ће значити губитак подршке коју Кијев има на Западу, сматра он.
 "Русија треба да почне да гради повјерење у односима са Европом", закључује "Комерсант".