latinica  ћирилица
21/07/2014 |  12:11 | Аутор: СРНА

"Краткофил плус"- На фестивалу 31 филм из 25 земаља

На бањалучкој тврђави Кастел сутра ће почети 8. међународни филмски фестивал "Краткофил плус", на којем ће бити приказан 31 филм из 25 земаља, међу којима и два из БиХ.
Бањалука: Краткофил плус-прес - Фото: СРНА
Бањалука: Краткофил плус-пресФото: СРНА

Директор Фестивала Дарија Бузаковић изјавила је да "Краткофил", упркос лошим ситуацијама које су пратиле организацију, од уништавања аудио и видео опреме у поплавама до помјерања датума, није изгубио на квалитету програма.

Осим такмичарског дијела, који обухвата кратке форме филма, на фестивалу ће у ревијалном дијелу бити приказана два филма "Пинг-понг љето", режисера Мајкла Тулија из САД и "Погребник" режисера Драгана Николића из Србије.

Фестивал ће бити отворен премијерним приказивањем филмова снимљених у оквиру пројекта "Краткофил јуниор", који је подржао УНИЦЕФ.

Координатор "Краткофил јуниора" Душица Илић рекла је да је Уницеф подржао фестивал у оквиру кампање "Говоримо о могућностима", која подразумијева активно учешће дјеце са сметњама у развоју.

"Дјеца су имала прилику да се упознају о писању и раду на сценарију, које су могућности камере, о режији, о самом снимању и монтирању филма. Имали смо 18 учесника, односно ђецу од девет до 15 година. Тема је била `Природа и дух`, а направили су три кратка филма", навела је Илићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Посјетиоце фестивала, чији су генерални покровитељи предсједник Републике Српске, Министарво просвјете и културе и град Бањалука, очекује и низ пратећих програма.

Организатори су посебну захвалност исказали америчкој Амбасади у БиХ и Канцеларији специјаног представника ЕУ у БиХ.

Фестивал ће почети сутра у 21.00 час и трајаће до четвртка, 24. јула, када ће бити додијељена велика награда фестивала, награда за најбољи регионални филм, награда публике и специјална признања жирија који чине стручњаци из филмске умјетности Ева Па, Елин Бенет и Милош Милошевић.