latinica  ћирилица
21/07/2014 |  14:06 | Аутор: Агенције

Tрансформерси чувају Подгорицу

У главном граду Црне Горе, на тротоару преко пута зграде Црногорског народног позоришта, за викенд је освануо и шести трансформер – Зифт.

У оквиру „Подгоричког културног љета“, у црногорској престоници је организована изложба „Трансформерси чувају Подгорицу“ – млади умјетник Данило Балетић поставиће укупно седам скулптура добрих и злих робота.

Главни циљ изложбе је да се подстакну грађани да чувају животну средину.  

Аутор је рекао да ће робот Мегатрон, вођа злих десептикона којим ће затворити изложбу, одговорити на питање новинара Вијести да ли их добри аутоботи бране од „лоших потеза управе Главног града“.

Сада два аутобота, која се боре против зла, Зифт са једне и Џинзон са друге стране, окружују зграду Главног града одакле је дванаест година Подгорицом руководио одлазећи градоначелник Миомир Мугоша.

Док је Џинзон у четвртак вече постављен у одбрамбеном положају на шеталишту између Народне библиотеке „Радосав Љумовић“ и зграде Главног града, према којој је окренут, стиче се утисак да је Зифт, који такође гледа према тој згради, спреман за борбу, ударајући песницом десне о длан лијеве руке, наводе подгоричке Вијести.

Балетић тврди да је Зифт десна рука Оптимуса Прајма, који је, према стрипу, вођа добрих аутобота у борби против лоших десептикона. Зифт је висок 7,5 метара и тежак готово 2,5 тоне, а Балетић је истакао да је робот добио име по његовом псу.

„Мој пас Зифт ми је једини и најбољи пријатељ. Морам напоменути да су ми дијелове за њега поклонила браћа од тетака, која држе ауто-отпад“, објаснио је Балетић.

Прије Зифта, у граду је постављено пет трансформерса, отприлике на свака три дана по један, а Балетић је раније рекао да посљедњи стиже 23. јула.