latinica  ћирилица
21/07/2014 |  14:16 | Аутор: РТС

Ризик од алергије „укинуо“ неке парфеме

Нови прописи којима ће се забранити или ограничити употреба неких важних састојака познатих парфема, због опасности од алергија, ступају на снагу у Европској унији почетком 2015. године.

Према подацима Европске комисије, 15 милиона Европљана болује од алергија. Ако је ваш омиљени парфем „шанел 5“, „мис диор“, „шалимар“, „ејнџел“, „Армани код“ направите залихе, јер од 2015. године више нећете моћи да их купите.

Европска комисија, поштујући сугестије научника о штетности извјесних састојака популарних парфема, одлучила је да од наредне године забрани продају на европском тржишту парфема уколико садрже састојке који могу изазвати алергије.

Један од најомиљенијих у свијету, „шанел 5“, производи се више од 90 година, а према новим прописима биће забрањен, јер садржи екстракт маховине штетан за људско здравље.  

Према ријечима Патриције де Николаи, оснивача компаније „Николаи парфеми“, Брисел претјерује, посебно у поређењу с алкохолом и цигаретама, који се слободно продају ,а више могу  нашкодити од  парфема.

Забрана Европске комисије изазвала је жестоко негодовање произвођача, јер индустрија парфема обезбјеђује огроман профит, првенствено француској привреди.

„Када уводите нове прописе морате водити рачуна да буду добри за здравље људи, али и за сектор који нуди тај производ. Зато смо забранили само три састојка, док научници сматрају да би требало бити строжи у забрани. Међутим, ми сматрамо да би то имало катастрофалне ефекте на индустрију парфема“, истакао је Дејвид Хадсон , из сектора Европске комисије за заштиту потрошача.

Само у Француској парфеми доносе годишњу зараду од 18 милијарди евра, а произвођачи ће за пет година морати да се прилагоде новим прописима.

Према процјенама , око 90 одсто производа морало би  се измијенити , што би посебно погодило мале компаније.