latinica  ћирилица
21/07/2014 |  14:37 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Уз обнову мора да траје и развој Српске

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је након данашње посебне сједнице Владе Српске у Шамцу, да процес обнове након катастрофалне поплаве мора бити комбинован са процесом развоја.

"Процес обнове је апсолутна опредијељеност локалне и републичке власти и подразумијева нашу пуну пажњу и усмјереност, али тај процес мора да буде комбинован са процесом развоја, што значи да све оно што је започето раније не може да стане и све што у Републици Српској треба да урадимо у развојном смислу мора да се деси", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је на конференцији за новинаре подсјетила да се обнова обавља кроз подјелу ваучера угроженим домаћинствима, али и средствима међународних и домаћих донација.

"Изградити боље него што је било, то је принцип који је Влада усвојила не само за обнову кућа након поплава, него за цијели амбијент у Републици Српској", поручила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, за куће које због клизишта или из других разлога не буду могле бити поново изграђене на истом мјесту , биће обезбијеђена изградња објекта на другој локацији, због чега је неопходна добра сарадња републичке и локалне власти.

Цвијановићева је нагласила да ће се и буџетска средства користити као подршка развоју, али истовремено и у процесу обнове.

Након посебне сједнице Владе Српске Цвијановићева је најавила и снажну и свеобухватну реформу система Цивилне заштите у Републици Српској, јер је поплава указала на одређене слабости.

"Систем Цивилне заштите мора се ојачати статусно, организационо и материјално", оцијенила је Цвијановићева и додала да је за то потребна и измјена легислативе.

Према њеним ријечима, данас је формирана функционала радна група , која ће радити на овој реформи.

Цвијановићева је истакла како је засједање у Шамцу начин да се грађанима покаже опредијељеност Владе да се помогне овом и свим другим просторима и општинама у Републици Српској који су угрожени у мајским поплавама.

Према њеним ријечима, на засједању у Шамцу разматран је и надзор над радом локалних управа, све у функцији унапређења система управе на локалном и републичком нивоу.

Цвијановићева је похвалила општину Шамац за реаговање у току поплаве и њену спремност да у вријеме обнове брзо и ефикасно припрема неопходне пројекте.

То ће, како је истакла, омогућити врло брзу обнову свих институција, школа и вртића у Шамцу, захваљујући различитим изворима финансирања који су већ обезбијеђени.

ИНИЦИЈАТИВА ЗА ЗАЈЕДНИЧКЕ ПРОЈЕКТЕ ЈЕ ДОБРА

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић поздравила је идеју премијера Србије Александра Вучића да Београд, Бањалука и Сарајево припреме заједничке пројекте за регионални самит земаља западног Балкана, који 28. августа у Берлину организује њемачки канцелар Ангела Меркел.
"То је јако добра иницијатива. Влада Републике Српске је апсолутно опредијељена да је подржи, да учествује у свим добрим регионалним иницијативама које треба да донесу или резултирају реализацијом добрих пројеката", рекла је Цвијановићева.

Подсјетивши да Србија и Српска имају традиционално блиске односе и да су потписале Споразум о специјалним паралелним везама, Цвијановићева је за Тањуг рекла да је Бањалука у том контексту апсолутно заинтересована за сваки заједнички пројекат који може да служи на добробит грађана.

"Више пута сам нагласила да сам спремна да одем на свака врата иза којих постоји неки ресурс који нам може помоћи у обнови Српске, али исто тако спремна да заједно с другима закуцам на свака врата која могу да донесу добар пројекат и у регионалном контексту, дакле спремна сам за један такав заједнички наступ, апсолутно", рекла је Цвијановић.

Она је навела да постоји низ области у којима постоји могућност заједничког наступа, међу којима су санирање посљедица поплава у домену инфраструктуре, посебно на регионалном нивоу, као и енергетски ресурси, те све оно што може да се стави у функцију грађана и развоја друштва.

Цвијановићева је оцијенила да има довољно времена за припрему тих пројеката пошто Република Српска, како је истакла, већ има спремне пројекте за различите области.