latinica  ћирилица
21/07/2014 |  14:55 | Аутор: РТРС

"Европски контексти" у Музеју савремене умјетности РС

У оквиру најзначајнијег културног пројекта у Републици Српској "Европски контексти" публика је уживала гледајући радове познатог српског сликара Петра Добровића. Свој опус овај признати ликовни умјетник употпуњавао је још почетком 20. вијека те зато и не чуди што су његови радови углавном везани за бурна дешавања која су задесила српски народ пред почетак и током Првог свјетског рата.

Богата биографија овог истакнутог сликара само је један од показатеља успјеха и признања за радове којима је посветио готово цијели свој живот. Рођен је у богатој градској породици 1890. године у Печују али као умјетник из имућне породице дио живота проводи у Паризу и Будимпешти док је своја дјела излагао у Лондону, Ротердаму, Амстердаму те другим истакнутим умјетничким центрима.

Један од његових најчувенијих портрета јесте и онај доктора Светозара Милетића.
Матица српска наручила је овај портрет у настојању да направи ПантЕон српских владара и овјековјечи политичке вође које су мијењале владајућу струју тадашње Србије.

Једина историјска композиција у његовом радном опусу јесте "Покољ у Шапцу" која је настала по узору на дјело "3. мај 1808. Франциска Гоје".

Период депресије између два свјетска рата оставио је траг на његове сликарске кораке.
Европски контексти и његова дјела и даље вас чекају у Музеју савремене умјетности РС.