latinica  ћирилица
21/07/2014 |  15:21 | Аутор: РТРС

Нови удар на џепове пушача

Акциза на резани дуван, која је до сада износила 42 одсто малопродајне цијене, од 1. августа биће поваћана за готово 100 подсто. У том случају биће потпуно исте цијене дувана за мотање и паклица цигарета. Ово је удар на кућни буџет, али и на домаћу производњу, поручују произвођачи. Произвођачи напомињу да на нашем тржишту нема услова за усклађивање са европским стандардима.

Нови удар на џепове пушача. Измјенама и допунама Закона о акцизама планирано је изједначавање акциза са европским легислативама, према којем ће цијена мотаног дувана бити утростручена. Цијена паклице дувана биће изједначена са цијеном најефтинијиих цигарета.

Домаћи произвођачи упозоравају да ће бити једнаке акцизе на домаће и увозне цигарете, те предлажу заштиту домаћих производа смањењем акциза. Тако је у цијелом региону. Грађане поскупљење не чуди и већ смишљају нова рјешења.

Иако је број продатих кутија цигарета смањен због повећања цијена, приход од акциза на цигарете које убире Управа за индиректно опорезивање, повећаван је све до прошле године. У Управи још не могу да процијене како ће на ново повећање реаговати тржиште.