latinica  ћирилица
21/07/2014 |  16:33 | Аутор: ТАНЈУГ

Јамазаки: Политичари БиХ корумпирана каста

Амбасадор Јапана у БиХ Хидео Јамазаки очитао лекцију политичарима у БиХ поручивши им да су корумпирана каста која води рачуна само о властитим интересима.
Амбасадор Јапана у Босни и Херцеговини Хидео Jамазаки - Фото: РТРС
Амбасадор Јапана у Босни и Херцеговини Хидео JамазакиФото: РТРС

У писаној изјави достављеној данас локалним медијима, јапански дипломата је објаснио како његова земља, без обзира на добру вољу, убудуће неће олако финансијаски помагати БиХ и указао да се помоћ неријетко нерационално користи и расипа.

Као примјер је навео беспотребне полицијске пратње политичарима да би они могли "брзом и безобзирном вожњом" да угрожавају друге учеснике у саобраћају.

У иступу неуобичајеном за крајње одмјерену јапанску дипломатију у БиХ, Јамазаки подсјећа да је влада његове земље на недавној донаторској конференцији потврдила да ће издвојити додатних пет милиона евра бесповратне помоћи за обнову подручја погођених мајским поплавама.

Истакао је, ипак, да ће активирање тих средстава зависити искључиво од конкретних пројеката који ће се потом директно финансирати, без посредовања власти у БиХ.

"Другим ријечима, влада Јапана не може једноставно да изврши трансфер новца на рачун институција БиХ", поручио је амбасадор, чиме је индиректно сугерисао да је свима у Токију јасно да би у противном бар дио донираног новца завршио у џеповима политичара на различитим нивоима власти.

Дипломата је поруку јавности у БиХ "зачинио" критиком понашања локалних политичара у БиХ које се, како каже, не може окарактерисати другачије него као бахато.

Политичарима у БиХ поручио је да би им било боље да усмјере енергију на побољшање услова живота својих грађана, умјесто да је троше на међустраначке и унутарстраначке сукобе.

"Од политичара се, такође, очекује да размисле који је најбољи начин да се утрошак јавних прихода искористи за добробит грађана, посебно оних који су претрпјели највеће штете током недавних поплава. Само када ови услови буду испуњени Јапан ће бити у могућности да помогне БиХ", јасан је Јамазаки.