latinica  ћирилица
21/07/2014 |  18:46 | Аутор: Агенције

Подјела Калифорније на шест држава?

Амерички милијардер Тим Дрејпер предлаже радикалан план - подјелу Калифорније на шест засебних држава. Сматра да би такав потез донио много користи свим новонасталим државама, јер би свака могла да, независно од других, уређује законе и прилагођава пореске стопе својим потребама.
Силиконска долина - Фото: илустрација
Силиконска долинаФото: илустрација

Силицијумска долина је већ постала посебан свијет, нека врста паралелног универзума гдје двадесетогодишњаци постају милијардери, гдје је компјутерски код дио свакодневног говора и гдје штребери владају.

Незапосленост је ниска, цијена квадрата астрономска. Десетине технолошких компанија највећих на свијету има ту сједиште. Упркос томе што све дјелује да је баш како треба да буде, неки становници Силицијумске долине знају да још много тога може да буде боље.

И зато предлажу да постану посебна држава. Прецизније, да се Калифорнија подијели на шест држава. Приједлог покушава да прогура Тим Дрејпер, милијардер који је своје богатство стекао улажући у пројекте попут "Хотмејла" и "Скајпа" док су још били непознати.

Према Дрејперовим ријечима, немогуће је управљати Калифорнијом по тренутној структури.

Такође истиче да би свих шест новоформираних држава (Џеферсон, Силицијумска долина, Северна, Централна, Западна и Јужна Калифорнија) имало велике користи, јер би свака могла да уређује законе и прилагођава пореске стопе како јој одговара.

Осим тога, "велики играчи" Силицијумске долине су свакако једва дочекали такав план. Добијање сопствене државе и два сенаторска мјеста свакако не би били наодмет људима који су основали џинове попут "Епла", "Гугла" и "Фејсбука".

Амерички милијардер тврди да је већ сакупио 1.300.000 потписа, што износи чак седам одсто калифорнијског гласачког тијела. Дрејпер истиче и да ће имати довољно потписа за расписивање референдума.

Уколико би Дрејперов план постне стварност, већи дио богатства Калифорније остао би у Силиконској долини, а остале области морале би се задовољити мањим дијелом финансијског колача.