latinica  ћирилица
21/07/2014 |  21:48 | Аутор: Агенције

Израел наставио офанзиву на Газу

Израелски пројектили погодили болницу Ел Aкса у Појасу Газе где су убијене четири особе. Седам израелских војника погинуло у сукобима с палестинским екстремистима у Појасу Газе. Савјет безбједности затражио да Израел и Хамас прихвате споразум о прекиду ватре из 2012. године.

Најмање четири особе су убијене, а 60 људи је рањено у израелском ракетном нападу на болницу Ел Акса у Појасу Газе, тврде палестински извори.  

Портпарол палестинских хитних служби Ашраф eл Кидра навео је да је 12 граната погодило болницу Ел Акса у граду Дир ел Балаху, додавши да су гранате пале на административну зграду, јединицу интензивне неге и хируршко одељење, преноси Танјуг.

Половина рањених су запослени у болници. Израелска армија је саопштила да провјерава тај извјештај.

Љекар Фајез Зидане рекао је да су погођени трећи и четврти спрат и пријемно одјељење и да гранатирање још траје, апелујући на Црвени крст и оближњу болницу да пошаљу помоћ.

Израелски медији јављају да су се јутрос двије "терористичке групе" убациле на југ Израела крај једног кибуца кроз тунел прокопан испод границе на сјеверу Појаса Газе, преноси Танјуг.

Израелске ваздухопловне снаге су отвориле ватру на прву групу, чим је уочена. Друга група, која се убацила, испалила је антитенковску ракету на војно возило, а израелске снаге су пуцале, убивши десетак екстремиста.

Накнадно је наведено да и на израелској страни има жртва, али није прецизирано колико.

За то вријеме спасиоци су крај Кан Јуниса на југу Појаса Газе јутрос извлачили тијела из куће сравњене са земљом у једном од израелских ваздушних удара прошле ноћи, рекао је портпарол Министарства здравља Ашраф ел Кидра. У рушевинама је нађено 20 тијела, а двоје људи су извучени живи.

Израелски тенкови су јутрос отворили ватру на дом породице Сијам у Рафи такође на југу, убивши 10 људи, укључујући четворо мале дјеце и једну деветомјесечну дјевојчицу, рекао је Кидра.

Бан: Насиље мора одмах престати


Генерални секретар УН Бан Ки мун захтијевао је моменталан крај сукоба у Гази и Израелу, током посјете Каиру у циљу да допринесе прекиду ватре."Насиље мора престати, мора престати сада," рекао је Бан на конференцији за новинаре.

"Апелујем на све стране да зауставе насиље безусловно и да се врате дијалогу", истакао је Бан, преноси АФП.

Лидер Хамаса: Циљ борбе окончање блокаде

Главни лидер Хамаса у Појасу Газе Исмаил Ханије изјавио је да је циљ тренутне борбе његове организације против Израела да издејствује крај блокаде те палестинске територије.

Та његова изјава сугерише да ће Хамас наставити да одбија безуслован прекид ватре који је предложио Египат прошле недјеље, коментарише Асошијтед прес.

Израел и Египат увели су блокаду појас Газе средином 2007. године, након сто је Хамас силом преузео власт од секуларног Фатаха.

Ханије је у обраћању преко телевизије рекао "не можемо ићи назад, не можемо ићи у смрт без ријечи" од блокаде. Он је рекао да је "Газа одлучила да оконча блокаду својом крвљу и храброшћу".

"Ово је опсада, неправедна опсада, мора бити укинута", истакао је Ханије, додавши да свих 1,7 милиона становника Газе дијеле његов захтјев.

Јуче је био најкрвавији дан од почетка офанзиве и прве велике копнене битке у којој је погинуло 13 израелских војника, а широм Газе више од 100 Палестинаца.

Савјет безбједности УН изразио је, касно синоћ, велику забринутост због растућег броја жртава у сукобима и позвао на хитан прекид ватре.

У декларацији усвојеној послије више од два сата консултација иза затворених ватра, свих 15 чланица Савјета безбедности затражило је да Израел и палестински радикални покрет Хамас прихвате споразум о прекиду ватре који је усвојен у новембру 2012. године.

Све чланице су поздравиле "напоре Египта и генералног секретара УН Бан Кимуна за постизање примирја".