latinica  ћирилица
22/07/2014 |  08:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Путин и Руте поново о паду авиона на истоку Украјине

Предсједник Русије Владимир Путин и холандски премијер Марк Руте су рано јутрос поново разговарали о међународној истрази пада авиона "Малезија ерлајнса" на исток Украјине и позвали на хитан и безуслован прекид ватре на том подручју, саопштио је Кремљ.

У саопштењу се наводи да је то други пут у последња три дана да Путин разговара са Рутеом о трагедији, у којој је у четвртак 17. јула погинуло 298 људи, од чега су њих 192 били држављани Холандије, пренио је Ројтерс.
 Двојица државника разговарала су о "потреби да стручњаци имају директан и потпуни приступ месту несреће" како би истрагу трагедије могла да настави Међународна организација за цивилно ваздухопловство.
 "У вези с тим, поново је истакнута потреба за хитним и безусловним прекидом ватре у зони конфликта", наводи се у саопштењу Кремља.
 Руска амбасадорка у Малезији Људмила Воробјева такође је данас апеловала да истрагу о обарању малезијског авиона предводи "међународна заједница", а не Украјина.
 "Ова ситуација је прилично јединствена, будући да се мјесто несреће налази у ратној зони. Мислим да међународна заједница мора да буде флексибилна и да поступа на начин који би био прихватљив за све стране", истакла је Воробјева.
 Она је поновила да Русија од самог почетка позива на праведну, детаљну и комплетну истрагу коју би спроводила организација ИЦАО и додала да је разлог за то што проруске снаге на истоку Украјине немају повјерења у владу у Кијеву и зато нису били вољни да им предају било какве доказе о несрећи, укључујући црне кутије.