latinica  ћирилица
22/07/2014 |  08:55 | Аутор: СРНА

УН, Чуркин: Русија тражи од Украјине одговоре на 10 питања

Украјинске власти мораће да одговоре на 10 нових питања о околностима под којима је срушен малезијски путнички авион на територији источне Украјине, изјавио је руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин у Њујорку на сједници Савјета безбједности УН.

Чуркин је оптужио Кијев да се служи техником заваравања међународне заједнице тиме што указује на наводну умијешаност проруских снага у источној Украјини у обарање авиона и истакао да су поступци украјинске војске крајње сумњиви.

"Украјина ће морати да одговори на многа питања која се односе на поступке њене контроле лета и узрока премјештања противавионског ракетног система `Бук` у подручје које се налази уз саму територију која је под контролом проруских снага", рекао је Чуркин.

Он је навео да је руско Министарство одбране већ формулисало низ питања, додајући да се нада да ће питања поставити и међународни истражиоци, преноси "Итар-тас".

Међутим, како је рекао, Кијев је почео са ширењем неистина, између осталог и у Савјету безбједности УН.

Према његовим ријечима, Русија тражи одговор на питања - зашто је авион "МХ17" напустио међународни коридор, да ли је скренуо с путање због грешке у навигацији , или је посада поступала према инструкцијама украјинске контроле лета у Дњепропетровску, те зашто је велики дио система ваздушне одбране у подручју под контролом проруских снага ако оне немају авионе.

Русија, како је навео, тражи одговор и на питање зашто је Кијев непосредно прије авионске несреће поставио ракетни систем "Бук" одмах уз подручје које контролишу проруске снаге.

Кијев је на дан несреће интензивирао активност својих радара, који су такође компоненте система "Бук" и Русија намјерава да тражи одговор зашто је то учињено, преносе руски медији.

Москва ће поставити и питања шта је војни авион радио на путањи намијењеној цивилним летовима, те зашто је војни авион летио готово у исто вријеме и на истој висини као и путнички.

Русију интересује да сазна и одакле је дошао лансер ракета са снимка објављеног у западним медијима, на коме се види како се систем "Бук" премјешта наводно из Украјине у Русију, с обзиром да је снимак направљен на територији под контролом Кијева гдје су га транспортовали.

Слиједи и питање гдје се лансер сада налази, зашто му недостају неке од ракета и када је посљедњи пут са њега лансирана ракета.

Русију интересује и зашто амерички званичници нису објавили доказ који би поткријепио тврдњу да је "МХ 17" оборила ракета коју су испалиле проруске снаге.

Савјет безбједности УН јуче је усвојио резолуцију којом се осуђују поступци који су 17. јула довели до пада "боинга 777" компаније "Малезија ерлајнс" на лету из Амстердама у Куала Лумпур и погибије свих 298 путника и чланова посаде.

Резолуцијом се захтијева хитан прекид свих борбених дејстава у подручју авионске несреће и обезбјеђивање да истражиоци неометано приступе остацима како би могли да спроведу темељиту, независну истрагу у складу с међународним принципима цивилне авијације.

Чуркин је рекао да је Русија спремна да помогне у истрази на сваки начин и да пошаље истражиоце ако то од ње буде затражено.