latinica  ћирилица
22/07/2014 |  09:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Турска: Ухапшено 57 високих полицијских званичника

Турске власти су данас ухапсиле 57 полицијски функционера у склопу истраге око наводне корупције и злоупотребе положаја, што је, како наводи агенција АФП, најновија акција државних власти против противника турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана уочи предсједничких избора 10. августа.

У Истанбулу су ухапшена 42 бивша и садашња полицајца, укључујући бившег шега антитерористичке јединице истанбулске полиције Омера Косеа, објавили су турски медији, а пренио АФП.
 У више градова широм Турске ухапшено је још 15 полицајаца, при чему дневни лист "Хуријет" наводи да су рације истовремено извршене у чак 22 града.
 Само у Истанбулу је полиција извршила рацију на 200 адреса.
 Ухапшени се сумњиче за шпијунажу, неовлашћено прислушкивање, кривотворење званичних докумената, кршење права на приватност, фабриковање доказа и кршење тајности истраге, наводе турски медији.
 Премијер Ердоган оптужује присталице свог бившег савезника Фетулаха Гулена да имају превелики утицај у турској полицији и судству и да су му намјестили корупционашки скандал како би га свргнули са власти уочи локалних избора у марту.