latinica  ћирилица
22/07/2014 |  10:39 | Аутор: СРНА

Мутабџија у посјети Израелу

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија изјавио је да Меморијални центар Јад Вашем пружа значајну подршку професорима из Српске, који ће кроз педагошки приступ изучавању холокауста представити истину о страдању свих народа у Другом свјетском рату.
Министар просвјете и културе Горан Мутабџија у Јерусалиму - Фото: СРНА
Министар просвјете и културе Горан Мутабџија у ЈерусалимуФото: СРНА

Мутабџија је у Јерусалиму, у обраћању у Међународној школи за студије холокауста, рекао да су достигнућа и активности Министарства просвјете и културе, користећи капацитет који су развили чланови претходних група, постали препознатљиви у Јад Вашему и регионално кроз учешће у међународним и регионаним конференцијама, те организацији семинара у Доњој Градини.

"Све ово даје увјерење да ћемо заиста успјети да постигнемо циљеве пројекта, односно увођење садржаја о холокаусту у наставни план и програм за средње школе, али и да развијемо властити приступ чувању сјећања на српске жртве страдале у Другом свјетском рату", истакао је Мутабџија.

Предавањима у оквиру Међународне школе за студије холокауста у Јерусалиму присуствује 10 професора средњих школа из Републике Српске, као трећа група која ће проћи обуку о новом педагошком приступу изучавању холокауста.

Овај пројекат Министарство просвјете и културе Републике Српске проводи у сарадњи са Представништвом Српске у Израелу, које пружа беспријекорну техничку, логистичку и сваку другу подршку.

Учеснике Међународне школе за студије холокауста, осим Мутабџије, поздравили су амбасадор Србије у Израелу Милутин Станојевић, амбасадор БиХ у Израелу Бранко Кесић, шеф Представништва Републике Српске у Израелу Арие Ливне и његов замјеник Александар Николић.

Окупљенима су се обратили и директор Међународне школе за студије холокауста у Јад Вашему Ејал Каминка, директор Европског одјељења Међународне школе за студије холокауста Рашел Бад-Каплан, те шеф Европског деска и сарадник Министарства просвјете и културе на овом пројекту Хава Барух.