latinica  ћирилица
22/07/2014 |  11:30 | Аутор: СРНА

Влада ФБиХ утврдила измјене и допуне буџета

Влада Федерације БиХ данас је утврдила Приједлог измјена и допуна буџета за 2014. годину и упутила га у парламентарну процедуру по хитном поступку.

Ребаланс износи 2.475.579.841 КМ, што представља повећање од 106,2 милиона КМ или 4,5 одсто у односу на претходне измјене и допуне буџета ФБиХ за ову годину, саопштено је из федералне Владе.

Један од разлога измјена и допуна буџета је да је дозначавањем средстава Међународног монетарног фонда  остварен непланирани вишак прихода, па је било потребно дио од домаћег задуживања планираних претходним ребалансом замијенити овим средствима. Било је потребно планирати и додатна финансијска средства како би биле предупријеђене негативне посљедице природне несреће.

Ребалансом буџета ФБиХ, осим преструктурисања средстава, нису извршена никаква значајнија повећања расхода унутар појединих буџетских корисника изузев 25 милиона КМ за трансфере ПИО/МИО и 40 милиона КМ кредитних средстава за кантоне.

Повећање трансфера за ПИО/МИО од 25 милиона КМ резултат је процјене да ће штете изазване поплавама и клизиштима имати негативне посљедице на приходе ванбуџетских фондова, јер је због уништених привредних и производних капацитета великом броју радника прекинут радни однос и тако смањен прилив средстава по основу доприноса.

У складу с тим федерална Влада је одлучила планирати додатна средства за ове намјене, којим ће бити убрзана динамика отплате дуга и служиће као помоћ због смањеног прилива по основу доприноса како би исплата пензија текла неометано.

Пошто се очекује да ће се посљедице поплава и клизишта негативно одразити и на ниже нивое власти у ФБиХ, планирана су и финансијска средства у износу од 40 милиона КМ, која ће бити реализована на кредитној основи и под истим условима по којима се ФБиХ задужила код ММФ-а.

Додатни износ средстава од 92 милиона КМ, које је ММФ уплатио као помоћ за ублажавање посљедица елементарне непогоде и покривање смањења губитка прихода у буџету ФБиХ, распоређен је на начин да је 27 милиона КМ искориштено као покриће смањеног износа прихода од индиректних пореза, 25 милиона КМ планирано на име верификације дуга према Федералном заводу ПИО/МИО и 40 милиона КМ као кредитна средства кантонима.

Влада ФБиХ данас је утврдила и по истој хитној процедури упутила у Парламент и Приједлог закона о допуни Закона о извршавању буџета ФБиХ за ову годину, којим је предвиђено да ће буџетска средства на позицији "позајмљивање другим нивоима власти - кантони", бити одобрена кантонима на кредитној основи, на основу критеријума, одлуком коју доноси Влада ФБиХ.

Пренос средстава биће извршен по уговору о преносу кредитних средстава по четвртом стендбај-аранжману ММФ-а са Владом ФБиХ.