latinica  ћирилица
22/07/2014 |  12:42 | Аутор: СРНА

Ђокић са породицима погинулих бораца и инвалидима

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић и начелник општине Шамац Саво Минић данас су у шамачком насељу Немањића озваничили почетак радова на изградњи стамбене јединице за четири породице погинулих бораца и два ратна војна инвалида.

Вриједност радова је 184.000 КМ, изградњу овог објекта, површине око 275 метара квадратних, финансира Министарство рада и борчако-инвалидске заштите Српске, а извођач радова је бањалучко предузеће "Гратод".

Ђокић је рекао да ће општина Шамац у овом пројекту учествовати са 20 одсто, да је обезбиједила локацију, технички пријем, уређење инфраструктуре.

Он је напоменуо да је планирано да објекат буде завршен за два мјесеца, када ће породице бити усељене, те истакао да ће на тај начин бити завршен програм стамбеног збрињавања ових категорија становништва у општини Шамац.

Ђокић је нагласио да ће овај стамбени објекат бити само један вид пажње, поштовања и захвалности члановима ових породица који су се жртвовали за стварање Српске.

"Ово је најхуманији програм кога проводи Влада Републике Српске, која је показала висок ниво одговорности према овој категорији грађана", рекао је Ђокић.

Он је додао да ће програм потпуног стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије, којим је планирано збрињавање 5.606 породица у Српској, бити завршен у овој години, као и да је највећи дио посла завршен у протекле двије године.

Ђокић је данас са начелником општине Шамац Минићем посјетио Соку Митровић, мајку погинулог борца која живи сама у Горњој Црквини, а након тога разговарали су са ратним војним инвалидима чија су домаћинства претрпјела штету у протеклим поплавама.

А у Лопарама је у оквиру програма стамбеног збрињавања борачких категорија додијељено шест рјешења за бесповратна новчана средства породицама погинулих и ратних војних инвалида од прве до четврте категорије. За ову намјену обезбијеђено је 48.000 марака. 

Приоритетно рјешавати проблеме особа са инвалидитетом

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић апеловао је на општинске и градске комисије за процјену штете од поплава у Српској да приоритетно врше процјене штете на домаћинствима особа са инвалидитетом да би њима у што краћем року били уручени ваучери са помоћ поплављенима.

Након данашњег састанка са ратним војним инвалидима у Шамцу Ђокић је рекао да сви морају да имају више осјећаја према овим категоријама становништва, а посебно према непокретним и слабо покретним особама.

"Тим особама морају се ваучери обезбиједити приоритетно да би опремили своје стамбене јединице, посебно у приземљу, чиме би им се олакшао живот колико је то могуће с обзиром на слабу покретљивост", рекао је Ђокић новинарима.

На састанку Ђокића са ратним војним инвалидима, коме је присуствовао и начелник општине Шамац Саво Минић, било је ријечи о стамбеном збрињавању и о питању лијечења и бањске рехабилитације ратних војних инвалида.