latinica  ћирилица
22/07/2014 |  13:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Штајнмајер за даљи политички притисак на Русију

Шеф њемачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер не вјерује да би "плави шлемови" УН у овом моменту могли да допринесу смиривању ситуације у Украјини и залаже се за даље повећање притиска на Русију.
Франк-Валтер Штајнмајер - Фото: СРНА
Франк-Валтер ШтајнмајерФото: СРНА

Наглашавајући да је за једну УН мисију неопходан мандат Савјета безбједности, за који би Русија, такође, морала да гласа, Штајнмајер је у интервјуу таблиоду "Билд" упозорио да би се тако у дугом преговарачком процесу у савјету о формирању такве мисије још једном губило вријеме.
Штајнмајер се зато заложио за повећање политичког притска на Русију.
"....али ако једно војно рјешење конфликта у источној Украјини не стоји на располагању, онда се ради о средствима политике.....и она нису нужно слабија. И политичким средствима се може извести притисак и на одређеном мјесту изазвати бол", рекао је Штајнмајер.
Указујући да већ дјелује оно што се чини, Штајнмајер је оцијенио да "Русија већ сада плаћа високу цијену своје политике" и да је, без обзира на то "неопходно даље повећање пристисака".
На питање да ли руски предсједник Владимир Путин не жели или не може да заустави устанике у источној Украјини, Штајнмајер је рекао да шеф руске државе већ седмицама понавља да је Москва заинтересована за мирно рјешење.
"Можда се у Доњецу и Луганску не чује свака реч из Москве. Утицај је, међутим, сигурно ту, прије свега при контроли границе ка Украјини, инфилтрација бораца и наоружања мора бити стопирана", рекао је Штајнмајер и на питање да ли Путин не жели цијелу источну Украјину да анектира, одговорио да то не изгледа тако.
"...али ако се ради о томе да се Украјина дестабилизује, онда се у томе 'успјело'. Послије погибије 300 недужних људи (у малезијском авиону) дошло је вријеме да се Русија недвосмислено дистанцира од дјеловања сепараиста и давања сваке подршке", рекао је Штајнмајер.