latinica  ћирилица
22/07/2014 |  15:19 | Аутор: Агенције

Пери: Сателит показује да су Украјинци срушили авион

Снимци које је направио амерички сателит показују да је украјинска војска оборила малезијски авион - тврди познати амерички публициста и аналитичар Роберт Пери.

Он није открио свој извор из америчке обавјештајне службе, међутим, тврди да је ријеч о "поузданом извору", од кога је и раније добијао истините информације у сличним случајевима - преносе портали.

Боинг "777" компаније "Малезија ерлајнз", који је летио на релацији Амстердам - Куала Лумпур срушио се 17. јула на истоку Украјине.

У авиону се налазило 298 путника и чланова посаде, од којих нико није преживио.

Украјинске власти оптужиле су проруске борце на истоку Украјине да су срушиле авион ракетом коју су, наводно, добили из Русије.

САД и један број западних земља подржао је ту теорију и прозвао Русију и руског предсједника Владимира Путина као одговороне за трагедију.

Руска војска је објавила сателитски снимак који показује лет малезијског авиона прије пада, уз напомену да је авион летио 14 километара изван коридора.

Такође, на снимку је показан и војни авион, за који Руси тврде да припада Украјини, како лети на истој висини са "боингом", на удаљености од три до пет километара непосерно прије пада "боинга".

Показани су и положаји украјинских ракета "Бук" тај дан у области обарања авиона.

Руска војска је позвала САД да и оне покажу своје сателистке снимке, уз напомену да је амерички сателит у вријеме пада авиона осматрао тај дио Украјине.

Кијев и даље тврди да њихови авиони тај дан нису летили те да нису имали "букове" распоређене на подручју пада "боинга".